Показать сообщение отдельно
Старый 21.07.2017, 17:06   #2395
фотограф
Увлеченный

Поблагодарили 1,166 раз(а) в 250 сообщениях
фотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud ofфотограф has much to be proud of
По умолчанию Re: Домашнее сыроделие. Кисломолочные продукты в домашних услових.

Цитата:
Сообщение от fialkanata Посмотреть сообщение
Дима, я с просьбой. Понимаю, что немножко наглею, но не могли б Вы написать свой рецепт приготовления сыра типа Эмменталя с дырками более подробно и по пунктам. Т-ра и время вымешивания и т.д. Что-то я или упускаю или делаю неправильно.
Ну я якось відхожу від " по пунктах", рік робив а толку мало було. Зараз більше "як виходить" повторюю Спробую.
1. Приніс молоко, злив у каструлю.
2. Через (2-4) години зняв вершок.
3. Нагрів молоко зо 32-24 градусів, закинув культури, почекав декілька хвилин, поки вони зверху плавають, мокнуть, розмішав все. Додав фермент, розмішав.
4. Як готово ( від 45 хвилин до години) нарізав, перемішав. Зараз я завжди зливаю сироватку, бо кислотність на грані. Злив скільки можна до зерна, помішав знову, почекав декілька хвидин, зерно осіло - знов злив скільки можна. Так, хвилин за 10 -15 зливаю маже половину.
5. Припустимо, що РН метра у вас немає, тому я раджу долити води ( градусів 45 десь, не міряю, так, щоб не дуже гаряча.) Я доливаю десь 15% від того, що злив.
6. Починаю підігрівати і вимішувати, десь 40-45 хвилин, щоб температура піднялася до 52-54 градусів. Важливо піднімати зерно з дна,бо воно гаряче, і тому може на дні взятися комком. Прийдеться лізти руками у гарячу сироватку та там його крошити.
7. Вимикаю нагрів, залишаю все хвилин на 10. Зливаю майже всю сироватку, щоб тільки зерно прикривала. В нас вже сформувався такий добрий пласт зерна. Чимось його придавлюю до стінки каструлі (в мене це пластина металева від форми) "згребаю до купи"
8. Виймаю цю "купу" та кладу у форму, роздавлюю по кутам, рівномірно.
9. Зверху кришку і 6-ти літрову бутиль з водою, через півгодини виймаю з форми, перегортаю, ставлю два бутиля зверху, ще десь через годину знову перегортаю, ставлю чотири бутиля. Все, десь через годин 5-6 виймаю і у солоний розсіл, 6 годин на 1кг сиру. Потім пара тижнів у холодильнику, пара у теплі, а далі скільки терпіння вистачить.
Основні ціферки тут - 52-54 градуси, до яких ми гріємо зерно, 32-34 - температура внесення культур, ферменту... 40-45 хвилин - час варіння зерна, точніше час підняття температури з 32 до 54 градусів, а то можна за 10 хвилин нагріти, а потім 40 хвилин тримати 52 Ну все...
Після виймання зерна всю сироватку у каструлю і швидко гріти, щоб не перекисла -рікотта буде.
Як і писав - головний "косяк", вважаю, - надмірна кислотність, хай краще недокисне, чим перекисне... До речі, я додаю культур у 38 літрів молока менше, ніж треба. Я їх розвісив на 25 літрів по пакетикам, переважувати не охота, так і кладу. Поганого нічого не сталося...Я ось пам'ятаю, те що мені перший раз інтернет магазин присилав на 10 літрів, щось там дуже багато, у порівнянні з тим, що я зараз собі на 25 літрів розвісив...

Якщо робити не Емменталь а Маасдам, то ще пастеризуемо молоко, додаємо перед ферментом хлористий кальцій (я додаю 10 мл на 38 літрів молока), додаємо гарячу воду ( після зливу сироватки) обов'язково, відсотків 25-30. І гріємо десь 25 - 30 хвилин до 42 градусів. Ось і вся різниця.
Розмір зерна у Емменталя - як рис. На Маасдам десь як в пів горошини.

Последний раз редактировалось фотограф; 21.07.2017 в 17:17.
фотограф вне форума   Ответить с цитированием
9 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Alllla (24.07.2017), dnd (23.07.2017), fialkanata (21.07.2017), Liliya (03.10.2017), lyudmyla6y (21.07.2017), MariaNosal (28.07.2017), stolbchenko (17.09.2017), Ветка (21.07.2017), Розочка (13.08.2017)