Цитата:
Сообщение от язичник
У мене одиночні бджоли відкладують яйця в очеретяні і топінамбурові трубочки з внутрішнім діаметром 4-12мм і літають до середини вересня. Кожного року минулорічні трубочки потрібно обов'язково викидати і вішати нові, бо бджоли закліщуються і гинуть. Пластикові пляшки на 1.5-2л завеликі, краще 0.5-0.7л. Обвязка у пучки не вберігає від випадання, тому краще покласти на дно пляшки добре розмоченої густої глини, просушити і жодна трубочка не випаде
|
Не згоден з Вами пане - пляшка обов"язково повинна мати два виходи - отвори інакше можливий конденсат і запліснявіння пилку в трубці, до того ж двосторонні трубки теж треба якось використати - ідеальне кріплення трубок вибачте колготки - вони стягують снопик при усиханні трубок.
Від хижаків - птиць робите сітку з певним вічком, щоб синичка не пролізла - снопики в тумбочку - нішу і закриття від сонця - чим більше тіні тим більше заселених трубочок.
Паперові трубки теж себе не виправдовують - пліснявіє пилок , бо набирає папір вологу. Трубки не треба чистити - вони самі мотлох викинуть, в той же час після повного заповнення взимку обов"язково всі кокони виймаю і зберігаю в холодильнику де овочі плюс п"ять тепла в дерев"яній коробці - мікроклімат закритого сховища.
---------- Post added at 16:54 ---------- Previous post was at 16:20 ----------
Цитата:
Сообщение от Marta
Ніночко, я не так писала! 
Паперові трубочки у мене дуже активно заселялися. Але все, що там було, просто недоразвинулося. Найперші відкладені встигли розвинутися в маленькі бджілки, а ближче до виходу - були личинки і навіть яйця. Тобто, все це загинуло іще до зими.
Причину не розумію. Можливо, задихнулися в щільному папері з гипсовою "заглушкою", але тоді хоча би біля виходу бджілки вижили би. А так - загинули всі.
|
Маленькі - мабуть хлопчики - самочки більші.
Пропали з голоду - запліснявів пилок - їжа для розвтку.
---------- Post added at 17:05 ---------- Previous post was at 16:54 ----------
Цитата:
Сообщение от Anneko
А моих осмий какая то падлюка съела в трубочках 
Устав ждать их вылета, я решила разломать одну трубочку, увы и ах - вместо пчелок труха,
|
Ваш опыт дал понять, что вынимание коконов - обязательное мероприятие.
Паразитов много - не все точно можно понять, ещё личинки ос могут быть случайно заподозрены.