Сьогодні якийсь шалений сирний день

. На базарі намокла, майже нічогісінько не продала, вирішила, що сьогодні зроблю еммєнталь приблизно з 20л і камамбер з 9л....поставила на пастеризацію, в моїй новій сироварні класно пастерізовать-нічого не пригорає, не перегріває, правда електроенергію теж не погано накручує

, ...охолодила і як раз в одночасьє засипала закваску-еммєнталь (пропіонки забула-вилетіло з голови) та мезофіли (плісняву також забула), через час взялася за фермент- розвела спочатку в маленьку кастрюлю, помішала, глянула на годинник, розмішала фермент для 20л і...вилила по інерції знову ж таки в маленьку кастрюльку

, шок бистро минув, я швиденько змішала якось два молока, одібрала в маленьку кастрюльку, засікла точку ф...трошки швидко вийшло, але одночас в обох ємкостях, вийшло 10-12 хвилин....потім все по рецептам...згадала, що не додала пропіонки-вирішила, що буде грюйєр

, дошла черга до камамбера і тут

-я ж не додала плісняву, вирішила трошки добавить в зерно, а потім добрискать зверху (ще так ні разу і не розводила розчин, тепер доведеться), але самий більший шок був, коли я допетрала, що якщо б я поклала все ж плісняву, то мій великий і перший грюйєр був би з пліснявой, ...ось так мене бог відвів от великої помилки

....маю сир двух видів на змішаній заквасці еммєнталь та мезофіли, та гарно те що все ж твердий вийшов без плісняви, а камамбер без пропіонок...маю надію, що все буде гаразд, зараз пресуються, через пів години побивлюсь, як "закривається" грюйєр (щось мій пш-метр бреше мабудь...так що майже все роблю, як і раніше інтуінивно та за трошки вже набутим досвідом...Діма, ти пш-метром міряєш в гарячій сивороткі-54 градуси, чи ним потрібно тільки в охолодженій рідині? а то я опускаю і в гарячу, а може не можна цього робити? я коли у продавця запитувала, то він казав тільки до 35градусів, але я чомусь не повірила, може тому і запорола його, та ще він і упав зі столу)...поїхали на нп за "новим" холодильной вітриной