На ОЛХ продаються нові по 600грн. Але це велика форма, я її купив тільки для того, щоб більше сиру вмістити у холодильник, бо круглі нераціонально площу займають. Ну і щоб не плутати сир, хоча це так, від нічого робити



Я вже набалувався і зупинився, в цьому році тільки "неварені" з пропіоніками круглі, а високотемпературні- "Грюйер - прямокутний

В мене каструля на 37 літрів під верх, і ось бачите, товщина сиру "на грані". Треба добре поміркувати, чи потрібна така форма чи ні. До того ж, якщо круглі того ж виробника можна купити без металевої сітка і це буде дешевше, то тут дуже великий зазор між кришкою і формою, і тканина там не прокатить, треба сітка. В мене кругла "для слов'янського", в ній можна спокійно з 25 літрів пресовати, я в ній тканину використовую. А ця йде обов'язково під металеві вставки.
Ось який об'єм в мене зараз, виходить за два рази переробляю молока стільки, скільки в тому році за три

Ледачий стаю.


Розрізав якийсь старенький, річній сир. Такий собі трохи припавший зверху. Але на смак це ваще, смак дуже "густий". Важко навіть описати. Це вибух смаку, який прилипає до рецепторів на довго. Багато за раз неможливо з'їсти. Дуже, дуже концентрований смак. Не розрізаний сир як каменюка, але ріжеться легко і вже через пару міліметрів під коркою він м'який. Тверда тільки кора. Це варто того, щоб чекати рік. Я прямо в захваті. Ну дивитися тут нічого, тут смак!
