Цитата:
Сообщение от kalypsol
Отаке((...
|
Напишу неприємну інформацію, та ця пятнистість подібна на те, чим хворіли мої плетисті троянди Кордеса минулі два роки. Якщо через тиждень часу листя почне сильно сипатись з куща-то точно ця хвороба.
Уточню зразу, що лікування від філлостіктозу не принесло жодних результатів. Препарати міді, Ридоміл Голд, Скор, Топаз, Фалькон-нуль результату. А от Стробі тимчасово приторможує розвиток хвороби.
Для інформації-не стверджую 100%, що у Вас хвороба саме та, що у моїх плетистих Кордеса. Але досить подібна. У моїх декількох знайомих розоводів хворіли ці самі сорти і цією самою (незрозумілою) хворобою. Рішення за два роки часу ми не знайшли. В результаті, в минулому році я викопав (з хворіючих) Flammentanz 3 шт, Rosarium Uetersen 2 шт, Iceberg 1 шт, Amadeus 2 шт. Залишив з тих же хворіючих Rosarium Uetersen 1 шт, Uetersens Rosenkonigin 3шт. Сорта Sympathie в мене немає. Всі ці сорти обєднує поки одне-гібрид Кордезії. Хворіють цією хворобою у різних розоводів за багато кілометрів. Перша хвиля хвороби розвивається (дуже швидко) весною на початку бутоноутворення. Потім повторно по новому листю літом.
От декілька фото:
А так виглядав Flammentanz, правда ще й після опіку Фальконом, але до оприскування Фальконом ситуація була не надто краща (по боках від Flammentanz видно абсолютно здорові троянди):

Початок хвороби на Amadeus (пізніше більшість листя різко облетіло):

Все почалося з посадки у 2015 році кущів Uetersens Rosenkonigin, з Миколиної Садиби. Вони теж різко захворіли, і більшою мірою бачу причину саме в цих саджанцях (імовірно, саджанці були заражені вже при розсилці). Тоді різко в мене захворіли абсолютно всі саджанці, які були на ділянці, указаних вище сортів, і однорічні і десятирічні, але не одночасно-поступово, в залежності від конкретного сорту.
Може, у наших форумчан будуть якісь ідеї на рахунок цієї ситуації, і Миколиної Садиби? (можливо, хвороба пішла наприклад від Flammentanz (він захворів найпершим), а не від Uetersens Rosenkonigin? Але в мене за багато років і близько не було таких критичних ситуацій, а Rosarium Uetersen хворіли думаю максимум кількома листочками (за сезон) чорною пятнистістю, і цей сорт я вважав одним з найздоровіших. З іншої сторони, в інших розоводів, у кого захворіли цією невідомою хворобою наприклад Rosarium Uetersen -Flammentanz-а напевне зовсім немає на ділянці (можу уточнити).