Показать сообщение отдельно
Старый 08.05.2017, 23:42   #187
Moonvalley
Местный
 
Аватар для Moonvalley
 
Регистрация: 10.03.2015
Адрес: Дрогобич, Львівщина
Сообщений: 887
Сказал(а) спасибо: 10,880
Поблагодарили 6,142 раз(а) в 825 сообщениях
Moonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond reputeMoonvalley has a reputation beyond repute
По умолчанию Re: Теревенi 2017.

Цитата:
Сообщение от Tess Посмотреть сообщение
Интересует наличие пищевой морской соли в магазинах в других городах.
Вот у нас постепенно исчезла хорошая белая нулевого помола, а теперь и крупной нет, даже серую разобрали...
Это везде так? Или только мы так солененькое любим?
У нас свій сільзавод, то я тільки нашу купую. Не морська, звичайно, але й не кам'яна. Зі старого моря. Морську бачила в магазинах, ціни... А наша хороша, йодована.
Правда, завод ледве дихає уже... Але ще поки працює.

Цитата:
Про це джерело солі є чіткі згадки ще в Києво-Печерському патерику (12 ст). Існують дані, що тут сіль добували з 10 ст. Точно відомо, що з 12 ст тут йде уже безперестанний видобуток. Звичайно, ця "точка" належала приватним власникам-магнатам або правителям.
Звідки тут сіль взагалі? На екскурсії ми почули, що це - залишок вод океану, який був тут 2 млн років тому (тому її можна вважати морською). Сіль тут існує не у вигляді каменю, а як концентрований розчин. У цьому розчині, який називається ропа, міститься 25 % солі. Так ось цю ропу викачують з-під землі насосом (глибина, наскільки пригадую, 90 метрів). Насос чимось навіть схожий на такий, що викачує нафту. Але менший. Тоді ця ропа йде на випаровування. Тобто виварювання. З середини 20 ст. розчин нагрівають газом, а до того були, звичайно, дрова. Ропа подається на величезні, як би то сказати, плити з бортиками. Під ними - вогонь, над ними - виходи для пари. Працівники постійно слідкують і згортають уже ту сіль, яка осідає на дно. Чесно скажу, осідає вона там дуже густо, товстим шаром. Але сіль зовсім мокра. Тому подають її на центрифугу, яка з 30%-ної вологи доводить сіль до 5 %. Потім додатково ще сіль просущується до того, щоб у ній було не більше 2 % вологи. Таку сіль і пускають на продаж.
Існує вона НЕйодована і йодована. Нейодована - для консервування. А йодують - для профілактики йодонедостачі.
__________________
Я Люба, на "ти"
Моя Місячна долина

Последний раз редактировалось Moonvalley; 08.05.2017 в 23:52.
Moonvalley вне форума  
10 пользователя(ей) сказали cпасибо:
flowerss (10.05.2017), Lusenka (09.05.2017), Nela (10.05.2017), Ph@ntom (09.05.2017), Tat_Nikol (09.05.2017), Tess (08.05.2017), ya (09.05.2017), Ветка (09.05.2017), Даліта (10.05.2017), Сталоверова (09.05.2017)