Всі пам»ятають прислав»я «Что имеем- не храним, потерявши плачем», але я цитую його не для того щоб згадати шкільні роки, а хочу розповісти коротеньку історію(на цю тему я можу розповідати багато) про роки розквіту та славетних селекціонерів наших двох великих українських ботанічних садів - Київського національного ботанічного саду ім.Н.Н.Гришко та Нікітського ботанічного саду. В минулому сторіччі це були два найбільші ботанічні сади в Україні, з великими колекціями рослин та вражаючими експозиціями, в цих садах велась активна селекційна робота з клематисами. Михайло Іванович Орлов, Олександр Миколайович Волосенко –Валєніс, Маргарита Олексіївна Бескаравайна – прізвища ціх людей всесвітньо відомі! Кожен з них вивів не один десяток сортів, які отримали міжнародні нагороди! А чи чули ви про них, про їх сорти? А знаєте, що в Київському ботанічному саду був унікальний «Сад клематисів»(0,7га), який створив М.Орлов. Тепер його нема…..є арки, шпалери, але їх обвивають не клематиси, а виноград, кірказон, акебія, ще декілька видових клематисів….це теж красиво, але….багато сортів нашої вітчизняної селекції пропали назавжди….Іноді квітникарі любителі ганяються за новинками, а через 2-3 роки розчаровуються в них- не рясно квітує, хворобливий…. І тут хочеться нагадати теж прислів»я «Не все те золото, що блищить». Етикетка красива, вчора вивели, а сьогодні в продажу….В роки, коли працювали наші видатні селекціонери, щоб перспективний гібрид назвали сортом проходило до 10 років. Я хочу сьогодні розповісти та показати вам красу лише 5 сортів Ажурний(1фото), Восток(3фото Сорт награжден BCS Certificate of Merit (2000) и серебряной медалью Valarasan(2000)), Махровий(5 фото), Нікітський Рожевий(4) та Чайка(2) – сорти невибагливі, пагоні сильні, рясно квітують, не хворіють.