PDA

Просмотр полной версии : Різдвяні страви

Страницы : [1] 2

Kristin
03.01.2016, 12:39
Скоро різдво треба також багато готувати, та ще й Св. вечеря, кутя та все інше пісненьке на стіл 12 страв ставити треба, поділіться що хто ставить? а то одноманіття надоїло , вирішила того року ставити на стіл по страви з різних областей, у всіх же свої рецепти поділіться будьте такі добрі:oops:
А ще дуже цікаво хто як робить Кутю на Св. вечір?

---------- Post added at 11:39 ---------- Previous post was at 11:34 ----------

В нас за звичай такі страви на вечерю
1. Кутя
2.узвар
3.підлива грибна
4.вареники
5.голубці з тертої кароплі
6,риба смажена
7.оселедець
8.капуста засипана
9.риба копчена
10.капуста тушена з грибами
11,Борщ з вушками чи Грибна юшка
12,Квасоля

Fleur
03.01.2016, 12:55
Kristin, а какой смысл в соблюдении этого обряда, 12 постных блюд на свят вечер, если на Новый год у вас был такой стол.:D

Все готово тепер лишень чекаю гостей та новий рік!!!
В нас вийшло так, олівє, шуба,грецький, торт печінковий,холодець курячий,мясна нарізка, сирна,рибна, ну і напої різні а ще шашлик смажити будемо.

Мне кажется, что постная вечеря для тех, кто действительно рождественский пост соблюдает.

Kristin
03.01.2016, 13:04
ну я не священник не знаю що там і як по церковних канонах, але піст я не весь пощу а лише по середах та п'ятницях, так і моя бабця робила і піст вона тримає тому вечеря не лише для нас а і для неї , після нового року то вже до різдва пощу тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком , от скоро буде у нас різдво як усюди 25 то і піст буду тримати краще і новий рік не буде на заваді посту.

Fleur
03.01.2016, 13:13
тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком

Ну традиции мы тоже соблюдаем, обязательно в Сочельник собираемся с родными. Но стол готовлю не постный, так как пост не соблюдаем, но это вовсе не значит, что мы без веры живем.
А насчет времени празднования Рождества согласна с вами, думаю что правильнее , когда Рождество празднуется раньше, чем Новый год. Что-то здесь явно напутано.

Илонка
03.01.2016, 13:15
У нас обязательные блюда кутья, венигрет, вареники с тушеной капустой и узвар. А остальной состав "12" часто меняется.

Kristin
03.01.2016, 13:20
Ну традиции мы тоже соблюдаем, обязательно в Сочельник собираемся с родными. Но стол готовлю не постный, так как пост не соблюдаем, но это вовсе не значит, что мы без веры живем.
А насчет времени празднования Рождества согласна с вами, думаю что правильнее , когда Рождество празднуется раньше, чем Новый год. Что-то здесь явно напутано.
ну от тому і цікавлюсь хто що ставить та готує на вечерю, бо всі ми різні і мені цікаво черпати щось нове.
А з різдвом то не напутано просто православіє дуже хотілось відрізнятись от і назначало всята на язическі празники просто переіменовували по церковному, тож весь світ святкує різдво 25 так як в біблії записано народження Христа лише відрізнявся днями святкування СССР і так вже ми звикли, але думаю що то якось виправлять . А з другого боку знаючи наш народ то буде як і з Старим новим роком, додасться у нас ще й старе різдво.:wink:

Moonvalley
03.01.2016, 13:29
ну я не священник не знаю що там і як по церковних канонах, але піст я не весь пощу а лише по середах та п'ятницях, так і моя бабця робила і піст вона тримає тому вечеря не лише для нас а і для неї , після нового року то вже до різдва пощу тому сенс для мене є хоча б в частковому збережені Українських традицій.
І ще вважаю теж не правильним що в нас різдво 6-7 січня тому в так виходить з новим роком , от скоро буде у нас різдво як усюди 25 то і піст буду тримати краще і новий рік не буде на заваді посту.

На Новий рік посту немає!
"Пилипівка (з 28 листопада по 6 січня): стримуватись від вживання продуктів та страв із м’ясом (тільки). А саме: у перший і останній день, а також у всі понеділки, середи і п’ятниці цього посту. В інші дні дозволено вживати усі види продуктів та страв. Винятком є Новий рік (31 грудня – 1 січня), коли, згідно із Розпорядженням Єпископів УГКЦ (3), дозволяється вживати усі види продуктів і страв та взагалі не зобов’язують правила посного дня (танці, святкування, тощо). В надвечір’я Різдва зобов’язує порядок посту, як і у надвечір’я Богоявління."

А строгий піст якраз 6 січня, тому і потрібно пісні страви робити... Навіть якщо посту не дотримувались, варто хоча б одного дня стриматись...

У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, картопля з часником і чорнослив - просто варений і перетертий в пюре (з цукром) - до куті - дуже його люблю... А борщ з вушками готуємо на буряковому квасі. :good:

Ветка
03.01.2016, 13:38
Да, все частіше читаю призиви перенести святкування Різдва на 25 грудня, я ,якщо чесно, не вивчала всі тонкості цього питання, може це й правильно, але я думаю, що просто так- бац і все не вийде, мабудь не одне покоління повинно прожити, щоб втілити цю звичку, бо ми такі- нам скільки празників не дай- всі святкувать будемо- і 25 грудня і 7го січня і 23 лютого:evil:. якого хрена, вибачаюсь, в школі ще досі купують-тащуть подарунки хлопцям, які й знать не знають, що таке армія, що б потім тобі подарували щось на 8 березня...ну й що ви думаєте, якщо відмінять ці свята, то вони не будуть празнуватися???я маю сумнів...

zoya2
03.01.2016, 13:49
А з другого боку знаючи наш народ то буде як і з Старим новим роком, додасться у нас ще й старе різдво.:wink:
Майже слово в слово сказав мій чоловік,коли ми з ним обговорювали цю тему.:D
У нас на Свят вечір страви не пісні, бо ніхто не поститься.Але обов"язково збирається вся родина.На Новий рік по різному,хто де святкує.А от на Свят вечір-це закон ,з родиною.
Крістіна,я уважно слідкую за вашими постами на кулінарні теми. Дещо готую,те що для мене нове.Є до вас питання.
По-перше-що таке капуста засипана?А потім ще по чанахі...Я готувала цю страву вперше.І здалося мені,що на смак у мене вийшло щось не те.Тому й хотіла спитати про гриби.Обов"язково треба білі?Може мені печериці зіпсували весь смак,який я чекала?

садовник
03.01.2016, 14:16
А шо такое капуста засипана?:oops:

Kristin
03.01.2016, 14:50
У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, картопля з часником і чорнослив - просто варений і перетертий в пюре (з цукром) - до куті - дуже його люблю... А борщ з вушками готуємо на буряковому квасі. :good:

А рецептики можна:oops:

---------- Post added at 13:33 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

якого хрена, вибачаюсь, в школі ще досі купують-тащуть подарунки хлопцям, які й знать не знають, що таке армія, в нас вже не тащуть років з 5-6 точно і не святкують 23

---------- Post added at 13:39 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

По-перше-що таке капуста засипана?А потім ще по чанахі...Я готувала цю страву вперше.І здалося мені,що на смак у мене вийшло щось не те.Тому й хотіла спитати про гриби.Обов"язково треба білі?Може мені печериці зіпсували весь смак,який я чекала?
Капуста засипана пшоном то такий старий рецепт вареної а потім протушеної капусти квашеної, засмаженої цибулею та морквою і завипають пшоном ще проварюють, детальний рецепт кого цікавить можу написати.
Чанахи а де я там написала що треба гриби? то я відать щось перепила, в ченахи іде все обсмажене, мясо, картопля, цибуля, морква, мука, фасоля варена червона бажано, приправи до смаку гриби там точно відсутні. То вже вибачайте якщо я щось напутала.
рецепт (http://jjrecepty.ru/chanahi/) приблизно по такому я готую

---------- Post added at 13:47 ---------- Previous post was at 13:39 ----------

Капуста, засипана пшоном
~700 г квашеної капусти
1.5-2 скл. пшона
1 скл. сметани краще домашньої
1 скл. молока
1 ст.л. борошна
цибулина
сало
часник

Квашену капусту відварити до готовності, води залишити, щоб тільки покрила капусту
Зверху на капусту висипати промите пшоно, не перемішувати (якщо перемішати, пшоно може пристати до дна каструлі і пригоріти)Варити до готовності пшона
Тим часом дрібно порізану цибульку підсмажуємо на олії до золотистості вливаємо сметану, добре прогріти до загустіння. Коли пшоно розвариться,.. беремо колотівку і починаємо інтенсивно розминати до однорідності... так робили моя бабуся, але тепер більш зручний спосіб - комбайн. Закидаємо вміст каструльки разом з сметанним соусом в комбайн , насадка "ніж", і розбиваємо до однорідності.Повертаємо все в каструлю, ставимо на вогонь, солимо, вливаємо молоко, розмішане з борошном ( борошно, щоб молоко не звернулось), помішуючи колотівкою, варимо хвилин 10.
Сало довільно порізати і підсмажити до шкварок. Подавати страву, поливши зверху шкварками, їсти в прикуску з часником))

Під час посту цю страву варять тільки без молока і сметани, поливали зверху підсмаженою на олії цибулькою, без шкварок.

Смачного!

---------- Post added at 13:50 ---------- Previous post was at 13:47 ----------

Я дуже люблю готувати старі забуті страви мені здаеться що в них більше здоровя чим у всяких новомодних.Хоча і нові страви готую часто але дуже вибірково.

Света Ш
03.01.2016, 15:28
А я не знала куди діти квашену перекислу капусту. Приготую чоловікові, думаю сподобається.:D

---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:20 ----------

У нас ще крім таких самих страв - капуста з горохом, :
А що це таке:wink:

MILA
03.01.2016, 16:23
Традиции праздновать Святвечер - 6 января и Рождество - 7 января (как и Святвечер - Щедрая кутя (13 января) и Святвечер - Голодная кутя (18 января)), сохранила, соблюдала и передала моя бабушка.
На Святвечер 6 января обязательно ставим на стол 12 постных блюд:
главными (обязательными) блюдами являются:
1. Кутя.
2. Узвар.
3. Холодный борщ с грибами.
4. Хлеб.
5. Мед.
Остальные блюда меняются каждый год в зависимости от желания. Это может быть: капуста тушеная/жаренная с зеленью, салат со свежей капусты, венигрет, картошка обжаренная до румяной корочки, селедка, грибы маринованные с чесноком, рыба тушеная в томатном соусе, рыба жареная, всевозможная консервация и т.п.

Кутю тоже готовлю по рецепту бабушки (ну почти):
Варится крупа (традиционно - пшеница), но я варю нешлифованный рис, так как пшеничную у нас, кроме меня, никто не ест.
Отдельно перетираю мак, высыпаю в стеклянную кастрюльку, добавляю сахар, измельченные грецкие орехи, изюм и все заливаю только закипевшей водой. Накрываю крышкой и полотенцем. Отставляю запариваться. Когда наполовину остынет, добавляю сваренный рис, тщательно перемешиваю и отставляю настаиваться (под крышкой) до полного остывания. Кутя готова.

На Рождество - 7 января, традиционно варю холодец и пеку пирожки, что-то мясное по выбору, салаты (у нас не обходится без Оливье - уж очень его любят мои мужчины).

Moonvalley
03.01.2016, 16:41
А рецептики можна:oops:

Я дуже люблю готувати старі забуті страви мені здаеться що в них більше здоровя чим у всяких новомодних.Хоча і нові страви готую часто але дуже вибірково.

Це якраз старі рецепти, бабця завжди робила на Різдво (Самбірщина). Капуста з горохом: Зварити окремо квашену капусту - я люблю кислішу, то промиваю тільки раз, а можна кілька разів промити. Окремо зварити горох з морквиною, 3-4 картоплинами, цибулькою, щоб добре все те розварилася, і зробити пюре. Змішати з вареною капустою, приправити морквою, підсмаженою на олії, і приправами (перець-лавр. лист тощо, я даю трохи 10 овочів :oops:). Дуже добре смакує з картопелькою з часником: маленьку картоплю відварити в мундирі, почистити, кинути на пательню з олією, обсмажити і додати видушеного часнику (вважати, щоб не пригоріло).
Сливки варені (чорнослив) бабця робила зі своїх сушених з кісточкою слив - просто їх довго відварювала, щоб стали м'які, і перетирала через сито. Потім додати цукру до смаку, розвести трохи відваром (а решту можна до узвару долити :good:) - хто як любить - хто густіше, хто рідше. Ці сливки я в дитинстві більше за кутю любила... :roll:
А квашений борщ - це також старий рецепт другої бабці. За тиждень-другий готували буряковий квас: різали (некондиційні :wink:) почищені буряки великими кусками, складали в банку, заливали криничною водою , трохи цукру і шкурку чорного хліба. Коли квас ставав густим і темним - вже був готовим.

http://s017.radikal.ru/i409/1601/c5/a418d7510611t.jpg (http://s017.radikal.ru/i409/1601/c5/a418d7510611.jpg)

У веееликій каструлі бабця варила пару грубо нарізаних буряків, картоплин, морквину-цибулину, кусок капусти, петрушку, обов'яково додавала або кілька сушених грибів, або відвар з тих, що варились на підливу. Коли відвар був готовим, вливала півлітри-літру квасу, засмажку з моркви, окремо відварених буряків соломкою, трохи оцту (щоб колір не втратило), зелені петрушки і приправ. У тарілку дати кілька вушок з грибами, борщику (тільки рідкого) - смачно!

http://s019.radikal.ru/i640/1601/d5/07e8d60fa8e6t.jpg (http://s019.radikal.ru/i640/1601/d5/07e8d60fa8e6.jpg)

Ага, згадала - ще обов'язково печу штруцлю на Різдво. Ну і пампушки-завиванці - куди без них!
http://s018.radikal.ru/i506/1601/8e/eb6f1cf9a5a7t.jpg (http://s018.radikal.ru/i506/1601/8e/eb6f1cf9a5a7.jpg)

http://s019.radikal.ru/i620/1601/70/d8e7a0fb2740t.jpg (http://s019.radikal.ru/i620/1601/70/d8e7a0fb2740.jpg)

Ветка
03.01.2016, 16:58
Люба, які апетитні страви, у нас таких не готують, я ось скільки уже хазійную самостійно, але жодного разу не готувала борщу з квашеної капусти, а тим паче не жарила, парила її, мені здаєтьс, що кисло буде...та й борщ я без бурка варю, і квасу бурякового ніколи не робила :oops:, а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

РыжийЛенчик
03.01.2016, 17:04
Ага, згадала - ще обов'язково печу штруцлю на Різдво.
А это что за зверь?:wink:

natabu
03.01.2016, 17:06
Kristin, а какой смысл в соблюдении этого обряда, 12 постных блюд на свят вечер, если на Новый год у вас был такой стол.:D

Мне кажется, что постная вечеря для тех, кто действительно рождественский пост соблюдает.

З самих молодих років пам'ятаю, як приїжджала до чоловікових батьків на вечерю перед Різдвом. Потім почала сама таку вечерю готувати. Якось донька з сім'єю не мала змоги прийти, готувала таку вечерю в себе вдома, по телефону питала мене різні нюанси.

На Новий рік Вм писали, що готуєте качку, та ін. Вечеря перед Різдвом - без м'яса. Традиція від наших батьків, ми її бережемо і дітям передаємо.

В цьому році проблемка - грибів не насушили. Є зовсім мало залишків білих, на борщик (він подається в горнятках - кружечках, щоб попити), на підливку - мало-мало. А вушка з печериць прийдеться робити. Не уявляю. :pardon:
Моя донька коли стала робити вушка, придумала в деякі заліплювати шматочок волоського горіха. Кому попадеться - той в новім році буде мати щастя. Чим більше попадеться, тим більше щастя. Тепер за столом вушка з'їдаються в першу чергу. Всім щастя треба :good:

Moonvalley
03.01.2016, 17:28
Люба, які апетитні страви, у нас таких не готують, я ось скільки уже хазійную самостійно, але жодного разу не готувала борщу з квашеної капусти, а тим паче не жарила, парила її, мені здаєтьс, що кисло буде...та й борщ я без бурка варю, і квасу бурякового ніколи не робила :oops:, а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

У рецепті борщ не з квашеної капусти, а на буряковому квасі - тому він квашений... :oops: А як борщ можна без буряка варити? По-моєму, борщ на те і борщ, що він з буряком... Якщо квашену капусту кілька разів промити водою, вона не буде кислою. І тушена вона дуже смачна - чи з горохом, чи зі шкварками, чи з ребрами, той же бігос польський тільки з квашеної готується...
Рецепт пампушків напишу пізніше - треба до мами подзвонити, свій знайти не можу... :oops:

---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

А это что за зверь?:wink:

А це різдвяний хліб - ну як паска на Великдень, так на Різдво штруцля (там на фото видно). Звичайне дріжджове тісто (0,5 л молока, 50 г дріжджів, 2-3 яйця, трохи цукру-солі, мука), як виросте - ділю на більшу і меншу частини. З великої плету косичку з 4-х, з малої - з трьох, ставлю одну на другу, змащую яйцем і посипаю маком. І ще - у мене є спеціальна форма, 6-кутна, бабцина - там на фото видно, здається... Але можна і так пекти, буде як булка... У нас такі штруцлі продають на Різдво, але я щороку печу свою...

natabu
03.01.2016, 17:58
---------- Post added at 16:28 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

А це різдвяний хліб - ну як паска на Великдень, так на Різдво штруцля (там на фото видно). Звичайне дріжджове тісто (0,5 л молока, 50 г дріжджів, 2-3 яйця, трохи цукру-солі, мука), як виросте - ділю на більшу і меншу частини. З великої плету косичку з 4-х, з малої - з трьох, ставлю одну на другу, змащую яйцем і посипаю маком. І ще - у мене є спеціальна форма, 6-кутна, бабцина - там на фото видно, здається... Але можна і так пекти, буде як булка... У нас такі штруцлі продають на Різдво, але я щороку печу свою...

У нас штруцля - штрудель - це по аналогії з Віденським штрудлем. Там спеціальне тісто і начинка - вишні. Колись бачила майстер клас від шеф-повара, але сама його готувати не вмію.

А різдвяний хліб - це здобна плетінка. Вона перед Різдвом продається в магазинах, всі пекарні печуть. Вона лежить на столі під час вечері як символ, також прикраса столу. ЇЇ на вечерю не їдять, не раніше наступного дня, хоча й на Різдво у нас не їдять, красива, символічна, шкода, краще потім.
А пампухИ - пончики з повидлом, а краще з маком і вишнею - їдять на вечерю.

Lusenka
03.01.2016, 18:02
скільки всього цікавого дізнаєшся! (особливо д/н Христа, записаний у Біблії))) А які розкішні назви... штруцля:roll: Я на Святвечір готую пісні пампушки з часником, але тепер хочу штруцлю)
Все дуже просто на столі 6го січня: кутя, узвар, вареники з картоплею, тушкована капуста, гриби, пампушки, мариновані овочі і короп з гречкою і грибами.
Вже кілька років перед Святвечором згадую Фаріну з її фаршированим коропом! Жаль її рук і страшенно смішно, як згадаю її розповідь.:smile:

fialkanata
03.01.2016, 18:09
С интересом и любопытством прочитала всю темку. Особенно понравились западноукраинские рецепты- штруцли и засыпана капуста. Впервые слышу, у нас такого нет.:good: Мы варим кутю дома из крупной перловки, добавляем орехи, мак, мед. Это основное блюдо. Есть также рыба, соленая и жареная, винегрет и тушеная капуста. Могут быть овощные голубцы. Еще картошка на подс. масле. Немножко от всех блюд и кути оставляем на ночь на столе для своих умерших, у нас так принято.

Moonvalley
03.01.2016, 18:10
У нас штруцля - штрудель - це по аналогії з Віденським штрудлем. Там спеціальне тісто і начинка - вишні. Колись бачила майстер клас від шеф-повара, але сама його готувати не вмію.

А різдвяний хліб - це здобна плетінка. Вона перед Різдвом продається в магазинах, всі пекарні печуть. Вона лежить на столі під час вечері як символ, також прикраса столу. ЇЇ на вечерю не їдять, не раніше наступного дня, хоча й на Різдво у нас не їдять, красива, символічна, шкода, краще потім.
А пампухИ - пончики з повидлом, а краще з маком і вишнею - їдять на вечерю.

:bye: У нас, у нас... :D (Я ж також з Дрогобича)... Просто одна бабця з Самбірщини, а друга - з Нового Роздолу (біля Львова), але їх вивезли ще дітьми в Сибір, а потім вони повернулися у Дрогобич... Від неї у мене любов до всього нашого...
Так от, штрудель - це штрудель, буває з яблуками, з шоколадом, з вишнями... А різдвяна плетінка - це штруцля, або струцля, хто як каже...
Пампушки, до речі, бабця з варенням з рожі робила - перетертими з цукром пелюстками троянди, але тільки такої спеціальної - поняття не маю, який то сорт, вона більше на шипшину схожа, тільки квіти більші і яскраво-рожеві, і пахучі... :Rose:

Maryana
03.01.2016, 18:28
В нас друга страва після куті, вареники з капустою. Кладемо в них копійки, ключик, колечко, часник і перець. Кому попадеться копійку, буде в цьому році багатий, ключик -машина, будинок, колечко-одружиться, часник - буде здоровий, перець-життя перцю дасть). Це все розуміється жартома, не з метою ворожіння, дуже весело особливо як вся велика родина за столом збирається.

Moonvalley
03.01.2016, 18:33
а пампушки які гарненькі,напишіть рецепт будь ласка.

Пампушки: 300 мл молока (можна молока з водою), 50 гр дріжджів, 2-3 ст. л. цукру і трохи муки - зробити розчину (густиною як сметана). Коли підросте, додати 3-4 яйця, збиті з 3/4 - 1 шкл цукру, 2-3 ст. л. спирту (щоб не вбирали олії) і замісити тісто, вкінці додати 100 г розтопленої ( не гарячої) маргарини і добре вимісити. Накрити рушником і залишити в теплі, щоб підросло. Потім сформувати папмушки (можна з перетертим запареним маком з цукром, з густим повидлом, а можна і без нічого), викласти на дошку, посипану мукою, і залишити і теплі, щоб підросли. Потім смажити в великій кількості олії з обох боків до рум'яності, викласти на папір, щоб стік зайвий жир. Як охолонуть - посипати цукром-пудрою. Важливо тримати тісто в теплі, щоб пампухи не потріскали в олії.

Maryana
03.01.2016, 18:39
Ну а решту страв в нас по списку:
Узвар
Борщ з вушками з грибами
Грибна юшка, входять тільки білі гриби і фасоля "ясік" (така велика)
Голубці з картоплі
Риба
Оселедець
Горох варений
Капуста варена
На десерт кисіль з сливок і вишень розлитий в тарілочки (як холодець)
І обов'язково пампушки з маком і до них, навіть не знаю як то по-правильному назвати, зварений і пом'ятий чорнослив, ми називаємо "моцька"))
Ну і калач.

---------- Post added at 17:39 ---------- Previous post was at 17:37 ----------

Всі страви обов'язково пістні, заправляються тільки жареною цибулькою на олії.

natabu
03.01.2016, 18:46
Ще у нас є традиція, якої нас навчила мама чоловіка.
Перед тим, як почати вечеряти, кажемо молитву. А потім кожен з'їдає маленьку ложечку куті. Головне - кутю їмо стоячи (з повагою) і з закритими очима, щоб горобці не бачили, і пшеницю - майбутній врожай - не виклювали.
А вже потім - вечеря. :D

Maryana
03.01.2016, 18:57
Ми також заплюємо свічку, всі молимося, дякуємо за прожитий рік, потім їмо по маленькому кусочку посвяченої проскурки з медом, ну а потім вже що кому смакує. Переважно все дуже смакує)), бо цілий день перед тим стараємось не їсти, якщо вже дуже хочеться то зовсім трішки.

Julia81
03.01.2016, 19:27
Все дiвчата, менi треба обов"язково до Львова потрапити!!! У вас там така казкова атмосфера:angel:; традицii, якi зберiгаються поколiннями:good: i рецепти страв, якi хочеться спочатку скуштувати з перших рук, а потiм, запам"ятавши, готувати уже в себе вдома!!! Коротше, ми - до вас)...

Maryana
03.01.2016, 19:31
Ми тільки за, приїзджайте:friends:

Moonvalley
03.01.2016, 19:34
Все дiвчата, менi треба обов"язково до Львова потрапити!!! У вас там така казкова атмосфера:angel:; традицii, якi зберiгаються поколiннями:good: i рецепти страв, якi хочеться спочатку скуштувати з перших рук, а потiм, запам"ятавши, готувати уже в себе вдома!!! Коротше, ми - до вас)...

Ласкаво просимо, можна і не до Львова, а до Дрогобича... Завжди раді гостям! :Rose: А поїдемо у село, там вся родина збереться, будем колядувати - до пізньої ночі... У нас весело! З дитинства казка Різдва не забувається - сіно під обрусом, дідух біля столу, колядки, як по цілому селі ходили колядувати, деколи через поле по коліна в снігу, а вертепи які... :roll:

Maryana
03.01.2016, 19:34
Для нас святий вечір, то найважливіша подія в році. Мені самій вже так ті вушка з грибами запахли...ще три дні)

Demiga
03.01.2016, 20:06
Ох, какая замечательная тема! Столько нового!
У нас в доме на Святой вечер тоже принято готовить постный стол. Обязательно с мамой идем на вечернюю службу. Обязательно зажигаем свечи и запускаю Рождественскую карусель ( такого типа http://chu-cha76.livejournal.com/66120.html ).
Над столом праздничная икона и вышитые рушники моей бабушки. Это как связь поколений. Рушники достаю только на Рождество и Пасху.
Тоже стараюсь 12 постных блюд.
1. Кутя ( у нас из пшенички- арнаутка)
2. Компот, узвар реже. Не пьют из сухофруктов
3. Вареники с картошкой
4. Вареники с капустой
5. Вареники с вишней
6. Фасолевый салат
7. Соленья
8. Грибы жареные
9. Винегрет
10. Капуста тушенная
11. Фрукты
12. Рыба
Рыба для не постящих.

А вот 7 го будет мясное! В этом году сделаю гуся с вишневым соусом.

---------- Post added at 19:06 ---------- Previous post was at 19:06 ----------

А что такое вушки?

Maryana
03.01.2016, 20:09
Вушка це як пельмені, але з вареними і перемеленими грибами. Подаються до борщу.

OlGaj
03.01.2016, 20:17
А что такое вушки?
Может это что-то сродни галушкам?

---------- Post added at 19:17 ---------- Previous post was at 19:15 ----------

Вушка це як пельмені, але з вареними і перемеленими грибами. Подаються до борщу.
Почти угадала!:smile:

Maryana
03.01.2016, 20:20
Тісто замішується як на вареники чи пельмені, на начинку варяться гриби, бажано білі, перемелюються, окремо тушиться цибулька, змішуюттся гриби, ця тушена цибулька, перець, сіль, щоб легше ліпились можна додати до начинки ще ложку сухарів. Ліпляться як пельмені. Перемащуються щоб не злипли жареною цибулькою на олії. Подаються на стіл як окрема страва, але кому вони смакують кидає собі у кружку борщем.

Gala081962
03.01.2016, 21:09
Девочки, а яйца в тесто ложите? Или есть рецепт для вареников специальный? поделитесь пожалуйста.

Maryana
03.01.2016, 21:15
Ми тісто на вареники робимо звичайне: вода, мука, сіль. Можна дати одне яйце, а можна і не давати, хто як привик, ми зазвичай не даємо.

Ветка
03.01.2016, 21:21
А у нас ушки-це з вареничного тіста нарізаються такі дуже маленькі ромбики, ложиться почуточки фаршу і зліплюються трикутничком, вони повинні дуже маненькі бути- з ногіток, а потім варять з ними юшку, це в нас греки таке блюдо собі готують, я коли в місцевому ресторані працювала, то ми під замовлення ліпили, поки наліпиш:%)

Kristin
03.01.2016, 21:21
Ну от і я парочку рецептиків вже для себе примітила, буду щось новеньке готувати, а ще цікавить хто як кутю варить, кажуть також усі по різному?
В нас кутя робиться з пшениці, спочатку ми її мочимо просту пшеничку, потім (ну вже зараз то їду у село, а колись до бабці дітьми риїжали то хто перший на перегонки табунами ходили до ступи товкти пшиницю, цікаво булу та весело) товчем в великі ступі до поки вона не скине луску і не стане біла, потім промиваємо ставимо варити, мак трем з цукром , коли все зєднуєм додаєм: мед, горіхи, вишню,родзинки,сизам.

fialkanata
03.01.2016, 21:30
У нас варят из крупной или мелкой перловки, добавляют мед, орехи, изюм, иногда мак. Из пшеницы варят реже.

Ветка
Я зазвичай варила кутю з рису, а пару років назад попробувала з пшениці-продавались такі спеціальні набори для куті-крупа 200г, родзинки, горіхи, мак...дорогцвато звісно виходить, я купила пачку такої куті і ще в екомаркеті продавалась крупа-кутя, як щас помню 6грн за кг, купила пару пакетів, так вона ще смачніша була, чим з набору і кутю я варила аж до літа, діти весь час заказували-любимо ми всі кутю і з'їдається на "ура", а ось в 2015 я вже ніде не найшла ні такого набору ні спеціальної крупи, а так хотілося, в цьому році ще не шукала, але надії мало...може дійсно спробувати просту пшеницю зварити...

fialkanata
А за рецепт ушек спасибо, попробую обязательно...

Kristin
03.01.2016, 21:36
на Різдво то окрім салатів ковбас та всього святкового обов'язково також пончики з різними начинками та маковий завиванець, багато пончиків, бо після приходу вертепу окрім грошей ще й пончики вигрібає жид усі.

---------- Post added at 20:36 ---------- Previous post was at 20:32 ----------

Я зазвичай варила кутю з рису, а пару років назад попробувала з пшениці-продавались такі спеціальні набори для куті-крупа 200г, родзинки, горіхи, мак...дорогцвато звісно виходить, я купила пачку такої куті і ще в екомаркеті продавалась крупа-кутя, як щас помню 6грн за кг, купила пару пакетів, так вона ще смачніша була, чим з набору і кутю я варила аж до літа, діти весь час заказували-любимо ми всі кутю і з'їдається на "ура", а ось в 2015 я вже ніде не найшла ні такого набору ні спеціальної крупи, а так хотілося, в цьому році ще не шукала, але надії мало...може дійсно спробувати просту пшеницю зварити...
А до Вас посилки йдуть? можу тобі кутю передати НП чи що до вас йде? Кутя то і є пшениця почищена та пропарена.

Ветка
03.01.2016, 21:40
Крістіна, так ви своїми пончиками заінтригували, ніколи такого не готувала і не думала, що дріжжове тісто можно в олії жарить, хоча чому не можна-піріжки то жаримо ж, тільки форма інша, хоча я більше на кисляку жарю.

Maryana
03.01.2016, 21:46
а ось в 2015 я вже ніде не найшла ні такого набору ні спеціальної крупи, а так хотілося, в цьому році ще не шукала, але надії мало...може дійсно спробувати просту пшеницю зварити...
Віта в нас вже в магазинах появилась кутя, пшениця вже потовчена, перед святами завжди появляється, різних фірм, завжди її купляємо, може і у вас вже є. Просту пшеницю довго товкти треба...

---------- Post added at 20:46 ---------- Previous post was at 20:45 ----------

хоча я більше на кисляку жарю.
А що таке кисляк?

Ветка
03.01.2016, 21:47
Ну як що-кєфір

Maryana
03.01.2016, 21:49
Ааааа...)) туплю:oops: подумала що то те, на чому жарити, якийсь замінник олії))) Ми на пончики також дріжджове тісто робимо.

Ветка
03.01.2016, 21:53
Я звісно ще не дивилась по магазинам, тоді брала в екомаркеті в Красноармійську, коли до сестри їздила,а це 70 км от нас, в цьому році до свята точно не планую туди їхати, я звісно не відмовилась, аби ти мені купила і вислала крупу, але до свята вона вже мабудь не вспіє прийти, це ж в середу вже варити її треба.

Kristin
03.01.2016, 22:38
Ну з Св. вечерею більш меньш розібрались, пару ногово є, а от що на саме різдво?

Света Ш
03.01.2016, 22:42
деколи через поле по коліна в снігу, а вертепи які... :roll:
Я таке також трохи пам"ятаю, весело було.
Люба, а якої консистенціі повинна бути та капуста з горохом?

Kristin
03.01.2016, 22:51

Чекаємо, зараз Львів на справді казковий, а на Різдво казка просто оживе, вертепи, колядки, пампушки на площі з глінтвейном, кутя з великої макітри одним словом чекаємо не пошкодуєте.

irina s
03.01.2016, 22:56
Останним часом я не роблю велики столи, дуже важко потім, крім того, смаки перемішуються, вже не відчуваешь так, як треба. Тому готую пару закусок, легких салатів, гарячу страву та щось солоденьке до чаю. На Різдво планую: шинка, лосось солоний ( робила сама), салат з морепродуктів, салат з пекінкі зі свіжім огірком та зеленими олівками, сливи маріновані, айва консервована, припечена, білі гриби смажені. На гаряче- индичка з яблуками. Може запеку трошки картопли з підчеревком. На солодке- святковий старопольський пряник. Ну и фрукти. ( Вибачаюсь за помилки- намагаюсь писать українською):oops:

Moonvalley
03.01.2016, 23:17
Я таке також трохи пам"ятаю, весело було.
Люба, а якої консистенціі повинна бути та капуста з горохом?

А яку хто любить. У нас зазвичай досить густа, ложкою набираєм. Можна і рідшу робити, але все одно не як суп, а просто як тушкована капуста...

Demiga
03.01.2016, 23:21
на Різдво обов'язково також пончики з різними начинками .
Оооо помню! Были мы под Тернополем с очередной группой учеников! Сыну 7 лет! Утром 7 го, наши проснулись и заявили, что идем колядовать в ближайшее село! Колядки знал только мой сын! Мы в конце колонны, мы не с ними, мы просто присматриваем:) калитки все без замков, запускался сперва мой сын с Колядкой, а потом уже подхватывали остальные. Кто конфеты, кто денюжку, а кто пончиков! Какие вкусные были пончики!!!!! Даже с розовым вареньем! До этого и не знала про пончики на Рождество!

Забыла! На Рождество уже лет 5 пеку пряничный домик и прянички. Уже заготовки готовы, завтра с невесткой будем украшать.

Kristin
03.01.2016, 23:36
Останним часом я не роблю велики столи, дуже важко потім, крім того, смаки перемішуються, вже не відчуваешь так, як треба. Тому готую пару закусок, легких салатів, гарячу страву та щось солоденьке до чаю. На Різдво планую: шинка, лосось солоний ( робила сама), салат з морепродуктів, салат з пекінкі зі свіжім огірком та зеленими олівками, сливи маріновані, айва консервована, припечена, білі гриби смажені. На гаряче- индичка з яблуками. Може запеку трошки картопли з підчеревком. На солодке- святковий старопольський пряник. Ну и фрукти. ( Вибачаюсь за помилки- намагаюсь писать українською):oops:
Я теж колись намагалась не готувати багато але цього року не вийде матиму багато гостей на 8 число, родичі , друзі, вертеп, десь усього по скромних підрахунках 40 чоловік тільки вертепу 15 чол а частувати треба бо донька бере участь.

---------- Post added at 22:36 ---------- Previous post was at 22:21 ----------

Пампушки традиційні

Інгредієнти: 500 г. Борошна, 50 г. дріжджів, 250 мл. молока, 50 г. вершкового масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г. цукру, на краю чайної ложечки солі, варення з троянди або інше густе варення, ванілін.

Деталі приготування: дріжджі розвести в теплому молоці з 2 ст. ложками борошна і 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце, щоб почали бродити. Тоді розчин влити в посуд з борошном, додати жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посолити і місити до появи пухирців. Поставити тісто в тепле місце. Коли підійде, розкачати. На пласт розкачаного тіста на відстані 7-10 см. накласти варення, зверху покласти ще один шар розкачаного тіста і склянкою вирізати пампушки.

Можна виробляти іншим способом: відривати від тіста однакові порції, приблизно такі, щоб поміщалися в столову ложку. Скатати з них кульки, а потім їх розпластати на долоні, в середину покласти начинку і зліпити так, щоб було подібне на пампух. Вироблені пампухи викласти на дошку, посипану борошном, швом донизу, щоби підросли. Смажити в киплячій олії.

Для смаження беремо глибоку бажано металеву посудину. Смажимо пампухи в 0,5 л. олії або в 0,5 кг. смальцю. Щоби пампухи не забирали в себе жиру, перед тим, як їх вкидати смажитися, треба влити в олію 1-2 ст. ложки спирту або горілки.

Ще гарячими приготовані пампухи посипати цукровою пудрою з ваніліном.

irina s
04.01.2016, 00:50
Христя, яка ж ти трудяжка:good:

Kristin
04.01.2016, 09:27
Іра та де там у мне просто помічники хороші, все мені подадуть приберуть а я лише готую та годую.

Kristin
04.01.2016, 11:35
Дівчата порадьте що можна на різдво подати до грибної юшки? от думаю може налисники з грибами? чи слойку ? а може ще щось незвичне ? а то мозг закіпає, меню складаю бо збираюсь на закупи.

Fleur
04.01.2016, 11:38
Маленькие пирожочки с мясом.

садовник
04.01.2016, 12:18
Я так понял, шо пампушка это тот же пончик, не?:oops:

Kristin
04.01.2016, 12:22
так точно!

садовник
04.01.2016, 12:51
так точно!
А меж прочим пончик это польская кухня. :wink:

irina s
04.01.2016, 12:52
Очень вкусно делать маленькие пирожочки из слоеного теста ( я :oops: из покупного) с тушеной квашеной капусткой, к юшке-:good: В форме треугольника.

Kristin
04.01.2016, 13:09
А меж прочим пончик это польская кухня. :wink:

тут маю сумнів:cool: але тема не для суперечок , тому нехай хто куди причисляють страви головне щоб вони смакували.

---------- Post added at 12:09 ---------- Previous post was at 12:08 ----------

Очень вкусно делать маленькие пирожочки из слоеного теста ( я :oops: из покупного) с тушеной квашеной капусткой, к юшке-:good: В форме треугольника.
от над ними теж думала, лише з начинкою не визначилась, і ще що мене мучить що їх треба буде перед подачею пекти а так не охота,розігріті вони не такі смачні.

Ветка
04.01.2016, 13:44
Чому це перед подачею, вони і холодні смачні, можна с творогом солоненьким, можно з фаршем, грибочками...а ось можно і такі, якщо немає слойоного тіста під рукою:http://www.sadiba.com.ua/forum/showpost.php?p=519732&postcount=455

irina s
04.01.2016, 14:07
Кристина, за пару часов можно испечь, будет нормально! Я и с картошкой-грибами делала, но с капустой улетают первыми.:bye:

flowerss
04.01.2016, 14:58
Пирожки, которые готовятся очень быстро, начинка (любая) должна быть уже подготовлена.
0,5 литра тёплой воды
3 ст. ложки сахара ,немного соли
3 ст.ложки масла подсолнечного (можно другое)
50гр. дрожжей
В тёплой воде разводим дрожжи и добавляем всё по рецепту, подмешиваем муку,так чтобы тесто получилось мягкое. Вымешиваем хорошо, формируем "буханочку" и помещаем в х.б. мешочек,завязываем -тесту должно быть свободно! В ведро( большую кастрюлю) наливаем воду и опускаем туда мешочек.Как только мешок всплывёт -тесто готово.(мин 10)
Советую поверхность стола,скалку, руки смазать подс. маслом- легче будет работать! Жарятся пирожки быстро, у меня сразу на 2 сковородках, но это на будущее. Всем приятного аппетита!:good:

Gusenitsa
04.01.2016, 15:19
Очень вкусно делать маленькие пирожочки из слоеного теста ... с тушеной квашеной капусткой, к юшке-:good: В форме треугольника.
У меня подруга делает такие треугольнички со шпротами! :good: :kiss: :good:

Kristin
04.01.2016, 15:43
от тепер постав вибір між слойкою з грибами чи мясом, та гречаником:%)
http://smakplus.com/wp-content/gallery/00126-knysh-z-kartopleu-i-hrechkou/dynamic/02knysh-08.jpg-nggid03900-ngg0dyn-200x150-00f0w010c010r110f110r010t010.jpg

РыжийЛенчик
04.01.2016, 15:44
У меня подруга делает такие треугольнички со шпротами! :good: :kiss: :good:
Шпроты - просто шпроты или еще есть ингредиенты?

Gusenitsa
04.01.2016, 15:49
Шпроты - просто шпроты или еще есть ингредиенты?
По-моему, ещё кусочек отварного яйца. Надо спросить! :pardon:
Они на "один укус", нет силы воли рассмотреть, сразу проглатываются! :D

Gala081962
04.01.2016, 15:49
Вымешиваем хорошо, формируем "буханочку" и помещаем в х.б. мешочек,завязываем -тесту должно быть свободно! В ведро( большую кастрюлю) наливаем воду и опускаем туда мешочек.Как только мешок всплывёт -тесто готово.(мин 10)

Я тоже делаю такое тесто, только тесто ложу в воду без мешочка ( воду тесто не впитывает) и еще, вода у меня хорошо теплая не кипяток конечно..

РыжийЛенчик
04.01.2016, 16:13
Я тоже делаю такое тесто, только тесто ложу в воду без мешочка ( воду тесто не впитывает) и еще, вода у меня хорошо теплая не кипяток конечно..

Галочка, в смысле тесто "подходит" в воде?

flowerss
04.01.2016, 17:43

Простите, не учла -сейчас холодно, можно чуть теплее ,но и комнатной температуры для него достаточно. А мешочек, это для удобства, не так будет вода стекать. Тесто " подходит" отлично.

---------- Post added at 16:43 ---------- Previous post was at 16:27 ----------

от тепер постав вибір між слойкою з грибами чи мясом, та гречаником:

Кристина, а рецепт гречаника можно?

Kristin
04.01.2016, 18:09
Кристина, а рецепт гречаника можно?
Я вже десь писала рецепт , зараз пошукаю та напишу:oops:

---------- Post added at 17:09 ---------- Previous post was at 16:57 ----------

Тісто:
-вода 300 г
-борошно пшеничне 550 г
-дріжджі свіжі 30 г
-олія 40 г
-сіль 5 г
-цукор 20 г

Начинка:
картопля 2 кг
крупа гречана 150 г
цибуля ріпчаста 2 шт.
олія
сіль
перець чорний мелений
Приготування

Приготувати тісто.
Змішати теплу воду з дріжджами, цукром сіллю. Додати борошно, замісити м'яке тісто, додати олію.Дати тісту двічі підійти.Поки тісто підходить по чистити картоплю, відварити до готовності.Цибулю порізати, засмажити на олії.Картоплю пом'яти в пюре, додати засмажку, запарену гречку (залиту кип'ятком на декілька хвилин), посолити, поперчити.Тісто розкачати.Начинку викласти на тісто.
Защіпити краї.Форму для випікання змастити олією, пиріг перевернути.розрівняти і поколоти виделкою, щоб вийшло повітря. Поверхню змастити чаєм, або водою з цукром. (Не пісний пиріг змастити жовтком).Випікати до золотистого кольору (приблизно 40хв).Раджу приготувати, хоча б 1 раз і вам обов'язково сподобається

Gala081962
04.01.2016, 18:18
Галочка, в смысле тесто "подходит" в воде?

Лена, да, вот только всплыло, значит готово, я его для пицы делаю..

---------- Post added at 17:18 ---------- Previous post was at 17:14 ----------

Простите, не учла -сейчас холодно, можно чуть теплее ,но и комнатной температуры для него достаточно. А мешочек, это для удобства, не так будет вода стекать. Тесто " подходит" отлично.?

Я даже летом не просто в теплую, а очень теплую воду тесто ложу. рядом на столе насыпаю кучку муки и тесто извлеченное из воды ложу в муку, чуть подмешала...

Еена
04.01.2016, 18:48
Кристина, в другой теме вы давали ссылку на замечательные пирожки
Изделия из теста(торты, пироги, ватрушки, несладкая выпечка)
Сьогодні пекла пиріжки по цьому рецепту тісто пісочно дріжджове ну дуже смачні рекомендую.
https://www.youtube.com/watch?v=G0DCzdyrQ90
Отличные быстрые пирожки, вкусные и холодные и горячие.

Demiga
04.01.2016, 19:12
Я тоже из готового слоеного теста делаю малюсенькие пирожки. Мужу нравится с мясом ( фарш обжариваю+ лучок+специи), а я с яблоками. Спаибо, что напомнили!
Сегодня купила утку! Пойду по рецепту Кристины мариновать.

---------- Post added at 18:12 ---------- Previous post was at 18:11 ----------

Девочки, подскажите количество муки для теста (что в воду)! Я без количества не могу:(

Gala081962
04.01.2016, 20:16
[/COLOR]Девочки, подскажите количество муки для теста (что в воду)! Я без количества не могу:(
Ой, я на глаз делаю, когда чуть чуть липнет к рукам, но уже не расползается, у меня так..., только не забывайте, после того как тесто всплывет ( 5-7мин), обваляйте его в муке, приготовленной заранее. А еще я добавляю ( если на пицу) томатную пасту в тесто, буквально, ст. ложку.

Света Ш
04.01.2016, 21:04
Ну що я Вам скажу. Приготовила я ту капусту з горохом, разом з морквою і цибулею ще й серце обжарила, правда за картоплю забула :D., капусту можна було менше промивати, хоч і дуже вона перекисша в мене. Чоловік оцінив :Yahoo!:, це його їда. Думаю приживеться блюдо. Дякую Люба :friends:
Наступна страва на пробу буде капуста припорошена.

Moonvalley
04.01.2016, 21:40
Дівчата порадьте що можна на різдво подати до грибної юшки? от думаю може налисники з грибами? чи слойку ? а може ще щось незвичне ? а то мозг закіпає, меню складаю бо збираюсь на закупи.

А обов'язково щось з начинкою? :oops: (роботи і так багато...) Я до такого переважно палички дріжджові з кмином готую... Просте дріжджове тісто, розкачати тоненько, порізати на палички, змастити яйцем і посипати кмином і грубою сіллю. Можуть пару днів постояти - скрушіють.

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:32 ----------

Ну що я Вам скажу. Приготовила я ту капусту з горохом, разом з морквою і цибулею ще й серце обжарила, правда за картоплю забула :D., капусту можна було менше промивати, хоч і дуже вона перекисша в мене. Чоловік оцінив :Yahoo!:, це його їда. Думаю приживеться блюдо. Дякую Люба :friends:
Наступна страва на пробу буде капуста припорошена.

Рада, що сподобалось! :Rose:

---------- Post added at 20:40 ---------- Previous post was at 20:33 ----------

Ну з Св. вечерею більш меньш розібрались, пару ногово є, а от що на саме різдво?

На Різдво, крім того всього, що лишилось з вечері, :wink: ще м'ясне: шинка, бочок, ковбаса, холодець, паштет (домашній), кишка або якісь котлетки-відбивні до картоплі та капусти. Ну і звичайно пару пляцків - напевно цьогоріч спечу Спартак, Снікерс, тістечка з м'ясорубки і равлики.

Kristin
04.01.2016, 22:07
Ну я вже майже визначилась з меню на саме різдво(що буду доготовлювати до вечері),на перше юшка грибна с плавленим сирком, до юшки то ? поки не вирішила що буду робити побачу як часу стане, на друге то дируни маленькі з свининою та грибами в вершковому соусі (доця готує), холодець, ну нарізки мясні, сирні, рибні(куда без них),кровянка з капустою, олівє, салат (мій олюблений) свіжі овочі з грибами фетою та оливками, сирні кульки з оливками.
От ще якогось салату надумати треба, можливо з квасолі , чи крабових?
одним словом завтра почну заготовки наварювати, і попутно щось домислювати.

---------- Post added at 21:07 ---------- Previous post was at 21:05 ----------

солодке мене напевно обійде бо вроді свекруха обіцяла і пляцки і пампухи але то під питанням може і самі прийдеться готувати але ще маю надію доцю припахати.

Demiga
04.01.2016, 22:08
Люба, а что такое бочок, кишка? Такого даже не слышала.
Все надо собираться в Львов!

Kristin
04.01.2016, 22:56
Кишка то кровянка
http://s018.radikal.ru/i517/1201/ec/0d1b0a8358b4t.jpg
А бочок то шпондер
http://s56.radikal.ru/i154/0903/b3/ae571c2e41bb.jpg

Moonvalley
04.01.2016, 23:00
Люба, а что такое бочок, кишка? Такого даже не слышала.
Все надо собираться в Львов!

Бочок - бекон, подчеревина, грудинка... Може бути копчений, варений, запечений... У нас його ще шпондером називають. :D А кишка - то кров'янка, кров'яна ковбаса.

Kristin
04.01.2016, 23:02
Да о то я помогла, не подумала що і шпондер не усі знають, ну вибачайте мне .

Викса
05.01.2016, 01:00
У меня три штоллена ушло на Новый год и еще три осталось на Рождество :smile:. И целая литровая банка изюма, мандариновых и каламондиновых цукатов, вишни и кизила в коньяке в холодильнике :smile:
Кто еще не готовил - очень рекомендую попробовать. Очень зимне-настроенческая выпечка :good:

http://s2.postimg.org/swm3067yt/1_IMG_7397.jpg (http://postimg.org/image/swm3067yt/)http://s2.postimg.org/jwhhfzbv9/1_IMG_7399.jpg (http://postimg.org/image/jwhhfzbv9/)http://s2.postimg.org/txmbpaoyd/1_IMG_7402.jpg (http://postimg.org/image/txmbpaoyd/)http://s2.postimg.org/6r1z9vhzp/1_IMG_7408.jpg (http://postimg.org/image/6r1z9vhzp/)http://s2.postimg.org/pn7ntpjv9/1_IMG_7420.jpg (http://postimg.org/image/pn7ntpjv9/)

Kristin
05.01.2016, 09:11
Віка а рецептик дайте!!!

Kristin
05.01.2016, 10:18
Вот встала зранку не знаю за що хапатись, і тут мене осинило буде ще один салат з квасолі,болгарського перцю сухариків та моркви.

irina s
05.01.2016, 11:46
А маринованных грибочков туда? С фасолькой и болгарским перцем:good:

Викса
05.01.2016, 12:22
Віка а рецептик дайте!!!
Даю :smile:
http://www.sadiba.com.ua/forum/showpost.php?p=309765&postcount=255

Это рецепт Эли, за что ей огромное спасибо :Rose:.
Я все делаю строго по рецепту, но ем в свежем виде, мне так больше нравится. Тогда аромат коньяка и фруктов сильнее, мне напоминает дорогой парфюм, что среднее между Rima XI Carner Barcelona и Bois Farine L`Artisan :smile:

Lusenka
05.01.2016, 12:25
Ну я вже майже визначилась з меню на саме різдво... Христинко, терміново покажись, бо я вже думаю, що ти принцеса шива :oops:

Валентина-дачница
05.01.2016, 13:23
На Свят-Вечір в Україні готують 12 пісних страв
Кожна з 12 страв та деякі продукти, які входять до неї, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.
МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.
МЕД — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння.
ГОРОХ, КВАСОЛЯ — символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду.
КАПУСНЯК — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога.
БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
ГОЛУБЦІ - символ голуба, який уособлює мир.
РИБА — знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий".
ВАРЕНИКИ — достаток, ситність.
ГРИБИ — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
ПАМПУШКИ — щастя, здоров'я, як і вареники — достаток.
УЗВАР — життя людини, дароване Богом.
ЧАСНИК — очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
http://ukrainegoodnews.com/rozshifrovumo_stl_na_svyat_vechr… (http://ukrainegoodnews.com/rozshifrovumo_stl_na_svyat_vechr.html)

Kristin
05.01.2016, 15:02
А маринованных грибочков туда? С фасолькой и болгарским перцем:good:
так точно:good:

---------- Post added at 13:59 ---------- Previous post was at 13:58 ----------

Христинко, терміново покажись, бо я вже думаю, що ти принцеса шива :oops:
:oops: ой не можу бо така красуня що врікти можна (жартую)

---------- Post added at 14:02 ---------- Previous post was at 13:59 ----------

Приїхала з ринку , зла на ціни як собака, берусь робити кишку та варю все на салати, понамочувала квасолю, одним словом починаю роботу, а ще холодець не поставила варити.

Moonvalley
05.01.2016, 15:43
зла на ціни як собака, берусь робити кишку та варю все на салати, понамочувала квасолю, одним словом починаю роботу, а ще холодець не поставила варити.

Так, роботи багато... Я вже капусту з горохом зварила, коржі на спартак спекла, на снікерс якраз печу, ще тісто на тістечка замісила, оселедець замаринувала... А роботи ще ціла купа... :%) Між іншим, як хто ще оселедець не зробив, можу дати дуже добрий рецепт - так бабця робила: на 1 оселедець - 1 велика цибулина, півморквини. Цибулю нарізати півкільцями, залити водою, щоб тільки накрила цибулю, додати 1-2 лавр. листка, перець мелений, трошки солі і оцту (1 ст. л. на кожну цибулину, якщо любите гостріше, можна більше). Варити хвилин 10-15. Окремо моркву натерти на грубому терку, посмажити на олії 5 хв з приправою (я даю 10 овочів). З'єднати з цибулькою. Остудити, в холодний маринад дати почищений порізаний оселедець, залишити на ніч, щоб настоявся. До моркви можна дати також паприки солодкої, тоді колір буде ще гарнішим.

http://s017.radikal.ru/i407/1601/87/5018b15a8a66t.jpg (http://s017.radikal.ru/i407/1601/87/5018b15a8a66.jpg)

Лида60
05.01.2016, 15:59
Між іншим, як хто ще оселедець не зробив,.

Ви маринуєте звичайний солоний оселедець? Правильно зрозуміла?

Kristin
05.01.2016, 17:06
Ура я кишку закінчила, капусту відварила, овочі на салати також варені, сіла чайку хлепнути бо щось втомилась, далі на черзі холодець, а вже як мужики підуть спати і не будуть під ногами шморгатись то почну пекти.
Люба а ти он яка моторна а спартаком рецептиком поділись:oops: бо не поділишся то я можу і приїхати та куштувати твого.

Kristin
05.01.2016, 18:28
ну от кровянка готова а тут ще пару кишок залишилось і щось так мені їх шкода стало, почала лазити по неті шукати що окрім ковбаси ще можна з неї натворити і що ви гадаєте я знайшла, картопляну ковбасу, ща буду воять.
http://i.piccy.info/i9/b023097ceafbb8747d38484402f792ee/1452007878/41918/954209/37dbff71abea8f0b68769c329d3ee937_500.jpg (http://piccy.info/view3/9237290/d586fd7b34bef55340216920b1817be6/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-05-15-31/i9-9237290/356x468-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-05-15-31/i9-9237290/356x468-r)

иннуся
05.01.2016, 19:15
я знайшла, картопляну ковбасу, ща буду воять.

це найсмачніша ковбаса, яку я їла!:good:

zoya2
05.01.2016, 20:19
З картоплею не їла,а от з пшоняною кашею дуже подобається.
Крістіна,спасибі тобі за таку цікаву тему-взнала стільки нового і про страви,і про звичаї.Це надзвичайно цікаво!

Moonvalley
05.01.2016, 20:47
Ви маринуєте звичайний солоний оселедець? Правильно зрозуміла?

Тільки до мене на ти... :wink: Так, правильно, купую або цілий посолений оселедець і чищу його від шкірки-костей, або філе окремо продається... Таку цибулю чоловік більше ніж сам оселедець любить. :D

---------- Post added at 19:47 ---------- Previous post was at 19:39 ----------

Ура я кишку закінчила, капусту відварила, овочі на салати також варені, сіла чайку хлепнути бо щось втомилась, далі на черзі холодець, а вже як мужики підуть спати і не будуть під ногами шморгатись то почну пекти.
Люба а ти он яка моторна а спартаком рецептиком поділись:oops: бо не поділишся то я можу і приїхати та куштувати твого.

Не поділюсь, чекаю в гості! :D: :Rose:
Та ти ще моторніша за мене, бо для мене кишка - то вищий пілотаж...
Спартак: 10 ст.л. молока, 1-2 ст. л. меду (можна і без нього), 50 г маргарини, 200 г цукру, 1 яйце - все це розтопити на вогні до однорідної маси (не кип'ятити). У тепле додати 1 ч.л. соди, 2-3 ст.л. какао (темного), бл. 400 г муки. Спекти тоненькі коржі, у мене вийшло 10.
Маса: 0,5 л молока довести до кипіння, додати 1 шкл. цукру + 1 п. ван. цукру, потім помаленько влити 2 ст. л. муки + 2 ст. л. крохмалю, розведені у половині шклянки молока або води. Помішуючи, проварити до загустіння. 200 г масла розтерти міксером, додати потрошки охолоджений заварний крем. Перемастити коржі, зверху можна або кокосами посипати, або шоколад натерти, або один корж розкришити і посипати, або шоколадною помадкою залити - то вже як кому подобається. :wink:

Kristin
05.01.2016, 21:01
так ковбаса картопляна готова, кровянка готова. Далі рухаюсь повільніше бо сили покидають, зараз знову чайку та до роботи.
http://i.piccy.info/i9/21cf9d0ab321272fe5e6f70005bf9d76/1452016447/8544/954209/_DSC3492_240.jpg (http://piccy.info/view3/9237830/9bcdeeeca22b1a1362ae8db8cd9be87c/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-05-17-54/i9-9237830/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-05-17-54/i9-9237830/240x160-r)http://i.piccy.info/i9/96988a2c9692f923b3ad12ac01b4a764/1452016408/8635/954209/_DSC3491_240.jpg (http://piccy.info/view3/9237829/4d5a5628698233467c582f7e79355b58/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-05-17-54/i9-9237829/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-05-17-54/i9-9237829/240x160-r)

---------- Post added at 20:01 ---------- Previous post was at 19:53 ----------

Все мої вже мене посилають:ROFL: не подумайте не далеко всього лише на Мастершеф, бо крадуть в тихую кроовянку, і щоб я не дуже сварила підлещуються.:pardon:

Света Ш
05.01.2016, 21:17
Христина, заінтригувала. Картопля різана? А м"яссо також там є?. Вже декілька рецептів передивилась, шукаю підходящий.

Kristin
05.01.2016, 21:20
Христина, заінтригувала. Картопля різана? А м"яссо також там є?. Вже декілька рецептів передивилась, шукаю підходящий.
робила от по цьому рецепту (http://www.iamcook.ru/showrecipe/4710), лиш від себе добавила окрім курячого мяса дала і свинину, сердечка не давала (бо муж не їдять такого) і варила не на парі а в воді 30хв.

Света Ш
05.01.2016, 21:35
А обжарювала потім після варки?

иннуся
05.01.2016, 21:35
я робила картопляну з тертої картоплі зі шкварками та печінкою

Kristin
05.01.2016, 21:56
А обжарювала потім після варки?
от якраз поставила в духовку ще на 30хв обсмажити.

Moonvalley
05.01.2016, 22:11
Все мої вже мене посилають:ROFL: не подумайте не далеко всього лише на Мастершеф, бо крадуть в тихую кроовянку, і щоб я не дуже сварила підлещуються.:pardon:

З такою ковбасою не гріх і на Мастершеф! :Bravo: Я б також картопляної спробувала, люблю бульбочку у всіх виглядах. :good:
А я от щойно з вушками закінчила, 110 штук, а нема що їсти - невеличка миска... Ну їх в баню, такі малі ліпити... :%) І на паштет зварила півкурки і печінки трохи, завтра буду доробляти... :cool:

Kristin
05.01.2016, 22:17
ну то запрошую на картопляну ковбаску, вже запеклась краса , мої скуштували кажуть смачна вийшла.
http://i.piccy.info/i9/d51794086719bf2211eccd77ad691dcb/1452023224/9321/954209/_DSC3493_240.jpg (http://piccy.info/view3/9238199/0cc8bf52337932d21d993b010416e7e4/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-05-19-47/i9-9238199/240x141-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-05-19-47/i9-9238199/240x141-r)

Я вже закінчила з рибою (хек обсмажений потім тушкованій з марквою та пастою томатною)

---------- Post added at 21:17 ---------- Previous post was at 21:17 ----------

З вушками я ще не завязувалась, все тісто на завтра оставила.

irina s
05.01.2016, 22:48
Христинко, терміново покажись, бо я вже думаю, що ти принцеса шива :oops:
Дівчата, не хочу нікого образити, але таких моторних та роботящих жінок, як на Західній Україні, я ниде не бачила. Колись я була у гостях на Тернопільщіні, це був шок=@ Стількі було всього, так смачно, зранку- знова. Не уявляю, де у господині стількі сили, стіл, як у доброму ресторані. :good:

Света Ш
05.01.2016, 22:58
Тепер головне щоб у гостей:D і у них самих здоров"я вистачило все те з"їсти:Bravo::Rose:

Kristin
05.01.2016, 23:00
Тепер головне щоб у гостей:D і у них самих здоров"я вистачило все те з"їсти:Bravo::Rose:
Ну того здоровя доста за стільки днів свят та під чарочку,та під коляду , щоб мало не було.

Gala081962
05.01.2016, 23:18
Дівчата, не хочу нікого образити, але таких моторних та роботящих жінок, як на Західній Україні, я ниде не бачила. Колись я була у гостях на Тернопільщіні, це був шок=@ Стількі було всього, так смачно, зранку- знова. Не уявляю, де у господині стількі сили, стіл, як у доброму ресторані. :good:

Это точно)))
Слепила вареники с картошкой, с капустой, тесто месила хлебопечка.
Сделала зажарку на завтра, для рыбы и капусты, сварила горошницу, кампот, все валюсь с ног...

irina s
05.01.2016, 23:36
Я про себе взагали мовчу! Замаринувала гуску на 7, коропа на Святвечір. Вареники з картоплей-грибами купила, на солодке пряник вже спечен, решту завтра приготую. У нас свято- доця приїхала, дивимся "Иронію доли", пьемо джін-тонік :pardon:

Moonvalley
05.01.2016, 23:43
Это точно)))
Слепила вареники с картошкой, с капустой, тесто месила хлебопечка.
Сделала зажарку на завтра, для рыбы и капусты, сварила горошницу, кампот, все валюсь с ног...

А що таке горошница? :oops:

Gala081962
05.01.2016, 23:52
А що таке горошница? :oops:

Сваренный горох и перебитый блендером- каша

Kristin
06.01.2016, 09:37
Ранок, кава, бардак на столі, сиджу думаю до чого приступати, почну мабуть з холодцю, а далі піде в рух тісто.

иннуся
06.01.2016, 11:03
:%)це ж як треба любити різдвяні свята...

Gusenitsa
06.01.2016, 11:09
На Захiднiй Украiнi Рiздво - головне свято року! :friends:
Збереженi традицii! :D

fialkanata
06.01.2016, 11:22
Лет 15 назад попала к друзьям на Рождество. К ним приехали родственники с Западной Украины. Так одних всяких разных домашних колбас было видов 7-8...Не считая всего остального. Для нас это был шок. И все такое вкусное...Посмотрела фото картофельной колбасы и себе захотелось сделать, кишки где-то есть в холодильнике...Кристина, тебе респект, умница!:good:

Мама Вани
06.01.2016, 11:41
Наверное не в тему, но пожалуйста тыкните носом, что кресники должны говорить кресным когда вечерю несут?
А то несет сегодня впервые, хотелось бы чего выучить, нам 6 лет, мальчик.
Сделали зеленые блины, из шпината, с грибами и курицей, холодец, наварили кути.ту нас принято как то вареники больше. Но я на такие подвиги не способна. На 6 рых взрослых это штук 200 надо.
.

jozaf
06.01.2016, 13:06
Так нас с сестрой бабушка наша учила (в городе жила!). Самое интересное что помню именно так : на разных языках:pardon:
Добрый вечер-со СВятым вечером, будьте здоровы! Просили тато і мама і ми вас просимо на вечерю-нате вам вечерю!
И обязательно надо менять вечерю- давать что-нибудь с собой!

Елка
06.01.2016, 13:22
..гонка на выживание..
Определила себя как самую-самую ленивую хозяйку.:smile:
..Пойду налеплю вареников..:crazy: и компот..

Lusenka
06.01.2016, 14:01
..гонка на выживание..
Определила себя как самую-самую ленивую хозяйку.
..не... тут много таких... сидят в засаде) То у Кристины целая свадьба: 40 гостей!!! а мне вот не сильно повезло, дети разъехались:cry:

Kristin
06.01.2016, 14:08
не... тут много таких... сидят в засаде) То у Кристины целая свадьба: 40 гостей!!! а мне вот не сильно повезло, дети разъехались:cry:
Це точно тут таких багато, вони просто чогось не хочуть ділитись з нами:pardon:
У мне не весілля а всього лише гості які будуть приходити та йти, родина також не дуже велика, а друзів багато, + я вже писала вертеп а там лише 15 чол. а ще наших біжанців беремо до себе щоб їм не було самотньо на свята. От тому та багато і вийшло.
Я вже майже на фініші: кутя готова, грибна юшка, підлива, капуста, квасоля, узвар, пончики, голубці, приступаю до вареників та вушок.:%)

jozaf
06.01.2016, 14:26
Та делится после таких фоток сложно!:D От одного вида........
Выжить бы:oops:
Мы не ленивые- мы ...запасливые:crazy:Вареники с печенкой\картошкой в морозилке заранее заготовлены,рыбка сол., морковка, вчера холодец разлит, котлет побольше нажарено.....ну а рыбку сейчас протушим к ужину с пюрешкой......и всем на выбор, и на санках! Снегу немного подсыпало!:Yahoo!:

irina s
06.01.2016, 14:32
Кутя , грибна юшка, підлива, капуста, квасоля, узвар - готові. Короп, вареники- тільки запекти, зварити. Вселяки закусочки повикладати и т.і. :friends:

natabu
06.01.2016, 14:34
Ну того здоровя доста за стільки днів свят та під чарочку,та під коляду , щоб мало не було.

А під чарочку 1-й самий головний тост:

"Христос ся рождАє - СлавІте його" :good:

А потім цей тост говорять - скільки хочуть разів.

fialkanata
06.01.2016, 14:34
не... тут много таких... сидят в засаде)

Не, ну кушать наготовлено, все есть, но не столько, конечно...Котлеты были нажарены раньше и заморожены, голубцы довариваются, попросили оливье, картошку сварим завтра...Компот из консервации, Рафаэлло напитывается в холодильнике...так еще по мелочи...И то сказали, кто это все есть будет.

Ветка
06.01.2016, 16:17
Девочки по поводу пончиков-водку в тесто лить или в масло подсолнечное?.

Kristin
06.01.2016, 17:17
в олію

---------- Post added at 16:14 ---------- Previous post was at 15:25 ----------

Ну що Св. вечеря готова, накриваю на стіл та чекаю першу зірку, а тоді почнемо куштувати все що наготовила.
Усім гарного Св.вечора та смачної Куті!!!

---------- Post added at 16:17 ---------- Previous post was at 16:14 ----------

http://i.piccy.info/i9/4a150612b7c01780d4762de356cd3489/1452089813/57337/954209/virshi_vitannya_na_rizdvo_500.jpg (http://piccy.info/view3/9240511/51e8d4bc024b5c7e9b023e0f69be4501/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-06-14-16/i9-9240511/408x409-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-06-14-16/i9-9240511/408x409-r)

иннуся
06.01.2016, 19:40
:Dрыбные палочки

Света Ш
06.01.2016, 20:02
Присоеденяюсь к лентяям запасникам :friends: Колбаса картофельная, карасики жареные, овощи тушеные (с заморозки), вареники с творогом. Колбаса в холодильнике, а котлеты то ежедневное блюдо у нас, не праздничное:D но тоже есть.

jozaf
06.01.2016, 21:50
Свет, котлеты у нас любит только старшая внучка, сделала для нее и в надежде что младшая хоть откусит (и суп с фрикадельками с этой же целью):no: ..картошку пюре...
Спасибо девочкам за подзадоривание:DПоставила немного дрожжевого теста, хотела слоеное, но помощники так его "измесили":pardon:но напекли пирожков с фруктами..... в силиконовых формочках для кексов:ROFL: -что напекли, то и уплетали:D Они уже и колядки спели (профи:good:)-праздник удался!

flowerss
06.01.2016, 22:27
Голубцы, селёдка под шубой, курица тушёная, лёгкий салат с пекинской капустой. На сладкий стол- торт с орехами и черносливом. Восхищаюсь нашими хозяюшками!Молодцы! Как жаль что у нас нет такого почитания традиций, всё таки это закладывается с детства...

Kristin
07.01.2016, 10:00
Ну що вечеря пройшла, смаколики усі скоштували,пісні страви сподобались рідним,.
Сьогодні приступаємо до різдвяних смаколиків, частина вже готові: холодечь, хрін, шинка, шпондер, ковбаси, кровянка,курячий рулет, риба копчена,оселедець, сири,олівє (лиш заправити) грибна юшка, торт печінковий.
Тепер приступаю до приходу перших гостей готувати салат грецький, салат з квасолі та грибами,грибну поляну, трикутнички з слойки з мясом, пичирички запечані.
І все далі буду лиш відпочивати та давати цу ,бо мої мужики різдво обслуговують самі (помити, подати, прибрати, зустріти, посадити, налити)

---------- Post added at 09:00 ---------- Previous post was at 08:43 ----------

зробила от такий порційний холодець http://i.piccy.info/i9/2a3f6afd54a5ac9aadbebcfe6d657878/1452149947/13736/954209/P_20150321_151631_HDR_240.jpg (http://piccy.info/view3/9242271/f6ccf52504aacf9a4252fafa17a109ca/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-06-59/i9-9242271/240x211-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-06-59/i9-9242271/240x211-r)

Demiga
07.01.2016, 11:18
Кристина! Холодец красавец!
Вечеря у нас прошла очень дущевно под звуки скаченных щедривок. Запись 1956 г! Украинские Щедривики записаны в Канаде. Вчера был сказачный вечер. Как хорошо, что традиции живут!

fialkanata
07.01.2016, 12:00
Наша праздничная выпечка:

http://s019.radikal.ru/i619/1601/d5/4823b9dc90b3t.jpg (http://radikal.ru/fp/168f6a6ee9ec4d11a5994f9799ea65eb)http://s019.radikal.ru/i641/1601/8e/9603c4189a81t.jpg (http://radikal.ru/fp/006b290daf24468d989684058a533d45)
Тесто слоеное домашнее, второй раз делала сама, вроде слоится, хотя возни - море. Начинка: вишня с крахмалом, густое абрикосовое варенье.

askulbeda
07.01.2016, 13:49
Определила себя как самую-самую ленивую хозяйку.:smile:
и компот..

самая ленивая - точно я... приехала вчерась с работы: нос не дышит, голова раскалывается, хвост отламывается (поясница болиииит), кашель...
сварила компот и нажарила картошки - фсё... сегодня проснулась с температурой... пожарила рыбки, запихнула утку в грубу, доця делает оливье... буду целый день в комп смотреть...

Kristin
07.01.2016, 13:50
самая ленивая - точно я... приехала вчерась с работы: нос не дышит, голова раскалывается, хвост отламывается (поясница болиииит), кашель...
сварила компот и нажарила картошки - фсё... сегодня проснулась с температурой... пожарила рыбки, запихнула утку в грубу, доця делает оливье... буду целый день в комп смотреть...
Аня це не лінива, це все болячки, бажаю Вам швидко одужати і не хворіти.

askulbeda
07.01.2016, 13:56
Аня це не лінива,

ну при таком самочуствии я себя могу взбодрить и заставить... просто НЕХОТЕЛОСЬ... или просто устала...
холодец порционный понравился! и вообще девочки молодцы! стимулируют такие темки - даже настроение улучшается!

irina s
07.01.2016, 14:29
У нас тоже постный стол удался: карп супер нежный получился, бандоли ( самая крупная фасоль) в остром томатном соусе ( паприки дочь из Венгрии привезла), капусту квашеную потушила с яблоками и сельдереем. Кутью традиционную я не готовлю: мои не любят пшеницу. Сварила рис до полуготовности, потом промыла и выложила в толстую кастрюльку с красными яблоками, сушеными грушами и сливами, притрусила сахаром, добавила воды и протушила. Вкусно и красиво. Узвар из сухофруктов своих: яблоки, айва, груши и замороженный кизил. Ну и остальное обычное: вареники, селедочка, огурчики и т.д. А сейчас уже гусь с яблочками запекается:friends: Вчера по 1+1 посмотрели Тину Кароль с колядками, очень красиво и стильно :good: Вобщем, главное, не стол, а теплое, семейное чувство праздника! :friends:

Света Ш
07.01.2016, 14:34
Ира, что за капуста с яблоками и сельдерем?

irina s
07.01.2016, 14:46
Та, самое простое: сначала зажариваю цибульку кольцами до золотистого, добавляю квашеную капустку, потом натертыю на крупной терке яблоки ( Семиренко) и сельдерей. Тушу под крышкой, из приправ- паприка.:good: Хотела потом этим гусика нафаршировать- не хватило:wink:

askulbeda
07.01.2016, 14:52
и про фасоль подробнее:oops:

Gala081962
07.01.2016, 16:01
Кутью традиционную я не готовлю: мои не любят пшеницу. Сварила рис до полуготовности, потом промыла и выложила в толстую кастрюльку с красными яблоками, сушеными грушами и сливами, притрусила сахаром, добавила воды и протушила. Вкусно и красиво. :

Ирочка, мои тоже не любят пшеницу, готовлю рисовую, добавляю мед ( пока рис теплый) толченые грецкие орехи, пареный мак и специально летом сваренное вишневое варенье ( варю для Кутьи, так мы его не едим), выбираю в Кутью только вишню, вкусно)))

Fleur
07.01.2016, 16:27
и специально летом сваренное вишневое варенье ( варю для Кутьи, так мы его не едим)

Галочка, видно не так варишь это вишневое варенье. :wink: Я прошлым летом сварила по новому рецепту вишневое варенье,(рассказывала в теме "Варенье") улетает мигом, вкуснятина. :good: В этом году наварю побольше, стало у нас вторым любимым, после абрикосового.

Gala081962
07.01.2016, 16:40
Людочка, спасибо!!! Только мы совсем ни какое ни едим, уже и варить перестала...

Ветка
07.01.2016, 17:55
А я мисяку кути наварила-рисовая с домашней курагой и черносливом, изюмом и орехами и сладенькая водичка, слопали всю, сказали вари еще, а пшеницу я так и не нашла, даже если и была в магазинах, то разобрали, муж искал по всем магазинам, нету уже, поздно я спохватилась...

Света Ш
07.01.2016, 18:28
А я сварила пшеницу сегодня с маселком, сутки почти стояла замоченная. Сейчас кушать будем с овощами. Это та, что продавалась как посыпальная. Она мне булгур напоминает.

Demiga
07.01.2016, 18:45
Утка с вишневым соусом от Кристины улетела в мгновение ока! Казалось бы 2 дня мариновалась, 2,5 часа готовилась, а съелась мгновенно! В этом недостаток рецепта:)
Очень вкусно! Теперь буду заранее покупать индоутку. На гарнир мне захотелось нут. Решила попробовать. Это была ошибка. 5 часов варить... Первый и в последний раз. Варила в маринаде и соке от утки. Вкусно, но... 5 часов...
Так душевно посидели семьей.
На десерт кутя и достала мороженную клубнику под шампусик. Дети принесли вкуснючих конфет. Болтали и смеялись. Обед удался.
Начиталась про салат из фасоли и грибов у девочек, ну и сделала. Теперь надо и правильный рецепт узнать. Пропорции произвольные, грибы рыжики. Про белые нам можно только мечтать. Впервые ели рыжики, случайно купила на Привозе.

irina s
07.01.2016, 21:35
Святвечір!http://i.piccy.info/i9/1454a10278d79ec045a5f07a84709e20/1452191724/11112/896021/IMG_3971_240.jpg (http://piccy.info/view3/9244624/4afa3a2c3f688d80c6d8f9a4ee3fc3f2/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-18-35/i9-9244624/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-18-35/i9-9244624/240x180-r)

flowerss
07.01.2016, 22:46
Demiga, присоединяюсь - пришли дети, отлично посидели, по-семейному.

http://i.piccy.info/i9/a9f99ae3ceb12c013cf5479412455e2f/1452195617/10609/981246/DSC_0724_240.jpg (http://piccy.info/view3/9244818/4bc4e156afd8537a1dcc0017f019a136/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-19-40/i9-9244818/240x161-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-19-40/i9-9244818/240x161-r) http://i.piccy.info/i9/b8f4927cea16568a46cfe5299d7a7292/1452195705/8053/981246/DSC_0723_240.jpg (http://piccy.info/view3/9244822/0d0f185aa32a2e1e2f40ec07dc3534a2/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-19-41/i9-9244822/240x161-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-19-41/i9-9244822/240x161-r) http://i.piccy.info/i9/dc4f2c19ce13802ee0ebed0364e644a2/1452195749/9656/981246/DSC_0726_240.jpg (http://piccy.info/view3/9244827/bac01dcd68b04fca311df3e23a83f041/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-19-42/i9-9244827/240x161-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-19-42/i9-9244827/240x161-r) http://i.piccy.info/i9/a93751869662ca5a35c2817027fa1ffa/1452195922/9274/981246/DSC_0727_240.jpg (http://piccy.info/view3/9244835/eb4b3ec3a768693832503bec687f989c/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-07-19-45/i9-9244835/240x161-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-07-19-45/i9-9244835/240x161-r)

Kristin
08.01.2016, 12:37
дівчата яка краса, а я от до юшки зробила то таку штуку зараз ставлю запікати
http://i.piccy.info/i9/81fac0dd016c1f4bb9c174182a5d099f/1452243853/12838/954209/DSC_3495_240.jpg (http://piccy.info/view3/9245789/dd866861ad9f2d018ac68106db4c2848/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-08-09-04/i9-9245789/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-08-09-04/i9-9245789/240x160-r)

---------- Post added at 11:30 ---------- Previous post was at 11:04 ----------

20 хв. и вуаля готова смакота.
http://i.piccy.info/i9/9fa5fa0acf58d6cb422f62b35800a9e4/1452245416/12216/954209/_DSC3496_240.jpg (http://piccy.info/view3/9245829/054205da52a398f2aba96b7fa8e4eefa/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-08-09-30/i9-9245829/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-08-09-30/i9-9245829/240x160-r)

---------- Post added at 11:37 ---------- Previous post was at 11:30 ----------

Согодні у мене головний ривок, усі гості у нас! Завтра вже буду сама по гостям ходити.

Elly
08.01.2016, 12:42
готова смакота.
А что там такое сложносоставное в смакоте закручено? :smile:

Demiga
08.01.2016, 12:46
Знаете, так как то не было настроения, не могу вычухаться от простуды уже недели 3. Кашель достал. Тут захожу, начитаюсь Кристининого настроя на праздник, насмотрюсь на приготовления Кристины и девочек и сама начинаю чуть крутиться! Даже просто интересно почитать про традиции по регионам. Кристина к Вам же приходили колядовать, ну пожалуйста, может есть фото?! Хоть посмотреть на красоту! Хоть расскажите как это проходит!
Мы каждый год ставим маленький вертеп дома. Первые фигурки выливали из гипса с сыном, когда он был еще маленьким. Раскрашивали, муж делал как бы пещеру из фанеры. Устанавливаем ежегодно 6- го января и до 18- го. Люблю Рождество за семейность и сказачность.

Kristin
08.01.2016, 12:57
А что там такое сложносоставное в смакоте закручено? :smile:
та там ні чого складного, тісто слойка (купила бо руки готувати ще його не дійшли) змазала пастою томатною, сир натерла, кусочки ковбаси та зелень, така собі міні піца, в неті надибала.

---------- Post added at 11:55 ---------- Previous post was at 11:51 ----------

Знаете, так как то не было настроения, не могу вычухаться от простуды уже недели 3. Кашель достал. Тут захожу, начитаюсь Кристининого настроя на праздник, насмотрюсь на приготовления Кристины и девочек и сама начинаю чуть крутиться! Даже просто интересно почитать про традиции по регионам. Кристина к Вам же приходили колядовать, ну пожалуйста, может есть фото?! Хоть посмотреть на красоту! Хоть расскажите как это проходит!
Мы каждый год ставим маленький вертеп дома. Первые фигурки выливали из гипса с сыном, когда он был еще маленьким. Раскрашивали, муж делал как бы пещеру из фанеры. Устанавливаем ежегодно 6- го января и до 18- го. Люблю Рождество за семейность и сказачность.
Дякую вам щиро, чесно, дуже приємно що змогла зацікавити та вам подобається:friends:
Колядники вчора були але не масово а так церковний хор бо на церкву збирали, нині у нас на вулиці буде вертеп та колядники обовязково постараюсь сфоткати( якщо після застілля щось буду бачити у віконце фотоаппарата:D) і сьогодні у мне усі зберуться то фото стола точно буде.

---------- Post added at 11:57 ---------- Previous post was at 11:55 ----------

Якщо цікаво то можу показати фото які робила доця в центрі Львова, бо вчора був президент у нас та масові гуляння (ще будуть до 19) поїдання куті на площі та пампухів.

Kristin
08.01.2016, 13:14
фото вертепу який прийде сьогодні покажу завтра або пізно у вечері.

jozaf
08.01.2016, 13:54
Вечеря у нас прошла очень дущевно под звуки скаченных щедривок. Запись 1956 г! Украинские Щедривики записаны в Канаде. Вчера был сказачный вечер. Как хорошо, что традиции живут!Где-то месяц назад переслушала много щедривок-колядок : самые классные детский хор Щедрик:good: и Киевский хор Крещатик! Не могу найти ссылку еще один хор:good: помню только что связано со Львовом- или просто в их сборнике...

РыжийЛенчик
08.01.2016, 16:35
Первая проба Рождественского имбирного печенья от TanusiCHka:good:
http://www.sadiba.com.ua/forum/showpost.php?p=619497&postcount=168
Ароматное, нежное, хрупкое - рецепт замечательный. Месила в хлебопечке. С дизайном украшений вышла нескладушка :smile: (нет подходящих гаджетов).
http://i.piccy.info/i9/de3ca009cb35a08b1f64f956b5915d99/1452259565/9735/962021/IMG_4406_240.jpg (http://piccy.info/view3/9246644/887859575016b52c5b1ba1cdab5eda44/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-08-13-26/i9-9246644/240x179-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-08-13-26/i9-9246644/240x179-r)

Kristin
09.01.2016, 20:51
Починалось все достатньо мирно з 10 чол, почали всі сходитись десь о 5 вечора а розійшлися в 6 ранку, ледве відійшла.
http://i.piccy.info/i9/000861666918886ad0b2ff6648d7b514/1452359572/10567/954209/_DSC3506_240.jpg (http://piccy.info/view3/9251257/c05093f96e5ffc9f361d0d01c0837467/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-09-17-12/i9-9251257/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-09-17-12/i9-9251257/240x160-r)

---------- Post added at 19:15 ---------- Previous post was at 19:15 ----------

стіл без гарячого

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:15 ----------

http://i.piccy.info/i9/bc3d7ed2c280423e8cb34e843d24f6d8/1452359717/8578/954209/_DSC3499_240.jpg (http://piccy.info/view3/9251268/4ad7bbdc4db935f3217245a5ccf2ca40/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-09-17-15/i9-9251268/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-09-17-15/i9-9251268/240x160-r)

колядували, потім запускали ліхтарики, потім був Вертеп а далі смутно памятаю.
http://i.piccy.info/i9/ec727b255e74c48b1286fb10179a30d8/1452359868/4766/954209/_DSC3534_240.jpg (http://piccy.info/view3/9251281/4369b1228c2bd0ca510fd7330dd626e4/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-09-17-17/i9-9251281/240x160-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-09-17-17/i9-9251281/240x160-r)

---------- Post added at 19:51 ---------- Previous post was at 19:18 ----------

так їду до сусідів похмилятись, далі буде!

Kristin
10.01.2016, 21:42
Львів у моніторі: запрошують подивитися на різдвяне місто, сидячи вдома (ВІДЕО)
https://www.youtube.com/watch?v=Su0HyK-lBGg

Елка
11.01.2016, 14:00
Готовила на Рождество курицу с овощами по мотивам " Оливер-Эктор"
Поделюсь впечатлениями, извините за длинный текст.
Описание:
Курицу разрезать пополам, чтобы своей "площадью" накрывала овощи лежащие под ней. Специи по вкусу/ у меня соль, перец, лимон/
Овощи: сельдерей, пастернак, морковь - слегка подварить в кожуре.Тыкву "пересыпать" чесноком, растертым с солью и полить чуть-чуть маслом.
Овощи крупными кусками сложить на противень, над ними расположить курицу на решетке.Время готовки в зависимости от духовки.
Теперь минусы этого мероприятия.
У меня противень не выдвигается вместе с дверцей духовки - для этого блюда это Очень плохо. Если нужно выдвинуть курицу - заляпывается напрочь стекло духовки, если овощи - дно духовки:%) /мыть не лень, просто в процессе это будет все гореть и пахнуть:smile:/ Выдвигать нужно только одновременно, это не позволяет пошевелить овощи, так как над ними курица на решетке:sad:
На вкус ниче так, гости не угадали пастернак.
Если к овощам добавлять лук, то не понятно в каком виде - у меня маринованный не пропекся:pardon:

Kristin
18.01.2016, 10:12
ну от сьогодні ще одна вечеря, правда не така як перша але кутя на столі буде.

Ветка
27.01.2016, 22:14
Ось такі пампушки у мене були на Різдво http://i.piccy.info/i9/ba95a64a47a0ecff3ab12acbf4e2ed9a/1453921806/8567/934661/IMG_0003_1__240.jpg (http://piccy.info/view3/9327536/e10c525a0255b6e597e652fbe61b4353/)http://i.piccy.info/a3/2016-01-27-19-10/i9-9327536/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2016-01-27-19-10/i9-9327536/240x180-r), мені сподобались, моєму сімейству- не дуже (балувані), в тісто клала цедру апельсина- дуже смачно пахли, в середину- пастілу фруктову- смачні солоденькі.

мишелька
30.01.2016, 10:01
Я тоже начала в последнее время добавлять в творожные запеканки цедру апельсина. Очень украшает смаковые качества. Как и борщ, без корня сельдерея не варю уже много лет.

Demiga
02.01.2017, 23:44
Скоро Рождество!
Кристинка, мы очень верим в чудо!

Утка уже куплена! Опять буду готовить по рецепту Кристины. Надо купить вишню, свою уже съели.

Rishulya
03.01.2017, 00:40
Скоро Рождество!

Утка уже куплена! Опять буду готовить по рецепту Кристины. Надо купить вишню, свою уже съели.

А можно в рецептик ткнуть, а то искала и не нашла :oops:

Demiga
03.01.2017, 00:56
Пожалуйста!
http://www.sadiba.com.ua/forum/showpost.php?p=844998&postcount=14

Moonvalley
03.01.2017, 13:55
Вечеряти будемо у мами, тому святвечірнього (пісного) зроблю не все - вареників-голубців-грибної підливи-риби-тощо робити не буду.
А буду:
оселедець, холодець, паштет, квашений борщ з вушками, капусту з горохом, картоплю з часником, рульку запечену (для дорослих), відбивні (для дітей), бурячки, бочок-шинка (завтра нам закоптять, уже замаринувала). На солодке - кутя, чорнослив, узвар; печиво - штруцля, тістечка з м'ясорубки, кремівка, сирник, маківник. Не буду робити макові завиванці і пампушки - мало хто їсть, а на другий-третій день вони вже черствіють і не дуже смачні...
І для гостей уже на 8-9 січня - пару салатів (ще не визначилась, може, олів'є, з пекінки, з фасолі).

Kalina
03.01.2017, 15:18
...печиво - штруцля...
А це що за диво?:shock:

Moonvalley
03.01.2017, 15:29
А це що за диво?:shock:

На першій сторінці теми (минулого року) вже писала-показувала. :wink: Різдвяний хліб, як паска на Великдень. Тільки печеться у спеціальній формі (шестикутній) або як просто плетінка, посипана маком.
Взагалі, подивилась тему спочатку - майже все повторюється... На те й Різдво - традиції незмінні... :roll:

Vikulya
05.01.2017, 20:00
У меня уже готовы штоллены, большой и маленькие мини, в виде печенья. Большой традиционный дрожжевой, а маленькие бездрожжевые творожные.
http://i.piccy.info/i9/d42c68e6cd7430e7818bce232b340fa1/1483635408/10525/1096712/IMG_9343_240.jpg (http://piccy.info/view3/10707079/2191ab26a6b86d4e564ba742cd37ac67/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-05-16-56/i9-10707079/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-05-16-56/i9-10707079/240x180-r) http://i.piccy.info/i9/5ca1f25b5e0a4bae96f9ed39b0f3af22/1483635453/9743/1096712/IMG_9374_240.jpg (http://piccy.info/view3/10707083/4dd340105866180f9612f149748be4c4/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-05-16-57/i9-10707083/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-05-16-57/i9-10707083/240x180-r)

flowerss
05.01.2017, 20:25
Vikulya!:good: Очень аппетитно выглядят, а я хочу испечь маковых рулетов. Думаю к Кристинкиному возвращению ).

Олеся Ивановна
05.01.2017, 21:05
зараз перечитую згадую Святу Вечерю в своєї свекрушечки(земля її пухом)голубці з пшоном дивними шкварочками всередині(і не хрумкі,але й не як слимаки) все дивуюсь як її так добрі вдавались.. з часничковою підливкою,"затерта" пшоном капуста тушкована..полита шкварочками з цибулькою,откуда не возьмись...чудові тушені говяжі рулетики з морквою,солоним огрочком брусочком бекону(всередині) Які "плавають" в так пісненькі ,а разом з тим ТАКІ СМАЧНЮЧІ!!підливці....м-м-м-м-!!ну і багато інших простих сільських "лагамінів"!!!Мда!!Ото були часи ...перша свекруха,перший святвечір по всім правилам...26 рокв минуло...а як вчора!!

Demiga
06.01.2017, 00:40
А как правильно делать кутью? Всегда готовила Мамочка, первая Вечеря без нее...
Пшеницу арнаутку 1/2 л банки отварила. Мак проварила минут 5. Орехи набиты.

Moonvalley
06.01.2017, 01:15

"Правильно" у кожного по-своєму. :wink: Я роблю так: варену пшеницю + зварений і змелений 2-3 рази мак + горіхи + сироп, заварений з цукру і трохи (0,5 стакана) води, можна дати ложку-дві меду, остудити. Вважається, шо кутя з сиропом замість просто цукру трохи довше стоїть і не псується. Дехто додає ще ізюм, дехто навіть халву, варення (особливо вишні), навіть шоколадні цукерки порізані, але я готую класичну.
Ще - на Франківщині готують рідку кутю, як суп - їдять ложками. У нас - густа.

Тістечка спекла, коржі на кремівку - теж (з якогось перепугу тіста наробила, аж 12 штук вийшло :%)), оселедець замаринувала, росіл (м'ясо на паштет, юшку - на зупку-пюре з порею), холодець поставила на ніч, гриби доварюються, пшеницю-мак зварила, ще там щось... Півдня кручусь - а майже нічого нема. Завтра буде основна робота. :crazy:

---------- Post added at 00:15 ---------- Previous post was at 00:04 ----------

ну і багато інших простих сільських "лагамінів"!

Щось згадала - бабця в селі готувала: з простого тіста (напевно, прісного?), робила невеликі круглі палянички і пекла просто на печі (металеві плити) - як же ми це любили! А друга бабця на Різдво готувала "ламанці", чи як - теж тісто пеклось у духовці, ламалось на кусочки і змішувалось з перетертим маком. І хрусти смажила в олії після пампухів... :good: А рецепту вже нема у кого спитати... :sad:

flowerss
06.01.2017, 01:43
Мак сварила, розовое варенье из подвала принесла, печь буду утром; соорудила "шубный торт", рыбу замариновала, мясо и салатики - на день; вечером семья соберётся - кутью дети принесут).

fialkanata
06.01.2017, 14:40
Имбирные. Ждем внуков в гости...
http://f21.ifotki.info/thumb/b1fdaae0df6d36897209401b6f2150ba2ea4ae266362743.jp g (http://i-fotki.info/21/b1fdaae0df6d36897209401b6f2150ba2ea4ae266362743.jp g.html)http://f21.ifotki.info/thumb/4e5d8a1a57036a294a63c291e5fa00ff2ea4ae266362797.jp g (http://i-fotki.info/21/4e5d8a1a57036a294a63c291e5fa00ff2ea4ae266362797.jp g.html)

Gusenitsa
06.01.2017, 15:24
Флориум прислал... :oops:
Яке таємне значення має кожна зі страв на Вашому столі?
1. Кутя – варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина Святої вечері. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.
2. Горох (або квасоля) – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи.
4. Борщ – символ торжества добра.
5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб - символ Божої любови, символ Святого Духа.
6. Риба – у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа.
7. Вареники – символізують достаток.
8. Млинці – своєрідний символ сонця.
9. Каша – символізує продовження роду.
10. Пиріжки (коржі) – символ, здоров'я і щастя.
11. Узвар (узвар, вода) – представляє життя, яка надає кожній людині.
12. Пампушки – символ свята, радості, які Богом даровані людям.

sabrina
06.01.2017, 22:58
Ми ще додаємо родзинки і цього року ще й другий горіх - мигдаль солодкий. Заправляємо рідким медом (у нас є з акації, котрий довго не кристалізується). Кутя не рідка, бо рідку не любимо.

flowerss
07.01.2017, 01:07
http://i.piccy.info/i9/6bdb77b2b36584d78400cb1f42ed78f7/1483739680/10363/1046329/IMG_20170106_154032_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710784/847ba032e87b84ef69e16da18ce638d4/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-21-54/i9-10710784/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-21-54/i9-10710784/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/1752b63b8184645b302629969518eee9/1483740253/10276/1046329/IMG_20170106_155915_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710796/02a7e574043b5bc797e1cace8eed7905/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-04/i9-10710796/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-04/i9-10710796/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/f38da1794b3903dde69345b29f495c21/1483740090/9183/1046329/IMG_20170106_173026_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710793/e95b0b158f1866c9bf4034463dcb6991/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-04/i9-10710793/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-04/i9-10710793/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/02ff3cab202ed7dac2c0568c547f48b8/1483739982/10185/1046329/IMG_20170106_172933_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710790/5983b077982ce537b15e42af1fd3ef5c/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-21-59/i9-10710790/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-21-59/i9-10710790/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/b0f47dd93c7bbd66d5d06d7a962ff51c/1483740006/12782/1046329/IMG_20170106_180847_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710791/a2af9bb75375616cdfce73aaff51876d/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-05/i9-10710791/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-05/i9-10710791/180x240-r)

flowerss
07.01.2017, 01:14
http://i.piccy.info/i9/b41fc474c18fe9a656664d93bfd57e8e/1483740720/12081/1046329/IMG_20170106_153408_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710809/a8ed75135b2fc7d8c102ac5536084f85/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-12/i9-10710809/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-12/i9-10710809/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/feb5a7a5e0653cc40acf2f20244079a5/1483740619/12198/1046329/IMG_20170106_184152_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710806/e348e5761f4f3b1333770785ed12df09/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-12/i9-10710806/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-12/i9-10710806/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/a54b16da05ddd9136d175e85a2f610b7/1483740554/11316/1046329/IMG_20170106_124127_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710802/f8f202ce16fc4e4455f9cee37dd8ed34/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-09/i9-10710802/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-09/i9-10710802/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/2c090e03c10d37329b1412ceb1da6ca7/1483740497/12964/1046329/IMG_20170106_132408_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710799/d2e07633c557a62f6897853401afa77a/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-13/i9-10710799/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-13/i9-10710799/180x240-r)http://i.piccy.info/i9/f7d9fbcdee221f4c17e4c9b510eaedaa/1483740523/11733/1046329/IMG_20170106_184546_240.jpg (http://piccy.info/view3/10710801/8b3d73814ddfeba67f087fcfc4beebd5/)http://i.piccy.info/a3/2017-01-06-22-08/i9-10710801/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2017-01-06-22-08/i9-10710801/180x240-r)

natabu
07.01.2017, 11:32
Головні страви на Різдвяне святкування :D

http://i.piccy.info/i9/c23376f36817ac71f12d1de12ebf27d0/1483777617/8616/874384/20170106_181211_240.jpg (http://piccy.info/view3/10711048/012647d3b124ffe7ffb1bdaa99bda884/) http://i.piccy.info/i9/2ae3ac7b2f0236456a353f29af357317/1483777680/7679/874384/20170106_181105_240.jpg (http://piccy.info/view3/10711049/2bc081f0fef66190dc6c032c06ded247/)

На салати і закуски у колядників вже сили немає :smile: Гості вже не хочуть їсти, хочуть колядувати і спілкуватись.

flowerss
07.01.2017, 15:37
Наташа :good: , а на противне - это мясо или сладкое? плохо видно, всё рождественские вкусняшки!

Ветка
07.01.2017, 16:22
Тортики наверное, а мяско то какое аппетитное:good:

Demiga
07.01.2017, 22:43
Гусь от Кристины опять улетел быстро, хотя был толще в 2 раза по сравнению с прошлым годом!
Тортик-медовик пошел душевно. Я и забыла, когда тортик последний раз пекла.
Чернослив с орехами, как всегда на отлично! Можно сказать и очень отлично, готовит муж.
Позарилась в магазине на свежие помидоры= выброшенные деньги. Нее только жду свои!
Как же хорошо собираться с близкими!

natabu
07.01.2017, 23:36
Наташа :good: , а на противне - это мясо или сладкое? плохо видно, всё рождественские вкусняшки!

Копчене (вуджене) м'ясо - шинка і поляндвиця, курячі стегенця. Ми самі маринуємо :oops:. Купую на ринку вирізки, натираємо сіллю і так стоїть 1-ну добу, мама варить маринад. В маринаді на холоді стоїть 5 діб (курятина - 2 доби). Кожен день треба обертати і дивитись, щоб маринад не пінився (не псувався). Потім мій чоловік коптить у нашій пічці. На вулиці, знизу підкладає невеличкі трісочки - буде дим, на 2-му ярусі внизу стоїть тарілка (металева), туди підливається водичка - пара, гаряча. Дим + пара - гаряче копчення.

Діти приходять до мами на Святий вечір. Традиція. Моя донька принесла кастрюльку голубців з бульбою, вечеря ж пісна. А у нас 2 вида вареників - з бульбою і з капустою, вушка (як пельмені, але з грибами, в деякі гоорішок, кому попадеться, буде щастя, прикол такий), грибний соус, борщик на грибному відварі бурячковий, оселедець, і т. д. Звичайно ж - кутя.
Мама чоловіка навчила: на початку вечері всі кажемо молитву, а потім з'їдаємо по ложечці куті з закритими очима - щоб горобці не бачили і наступний врожай не виклювали. А далі традиційна вечеря, 100 грам - як має бути. Тости - Христос ся рождає.
На 2-й день 7-го січня свято - Різдво - їмо м'ясо і те, що на 2-му фото - не смійтеся, будь ласка, але це називається "ПЛЯЦКИ". Це - як торти, але зроблені в формі, щоб можна було порізати на невеликі шматочки різні, у нас 3 вида, колись господині пекли по шість, але минулися ті часи.:D. Є такі посудини - кругла таця на ніжці, її називають у нас КЛЬОШ. ПЛЯЦКИ нарізають, ставлять на кльош, гості - хто вже наївся, беруть - коли хочуть.
За новорічні свята і пісну вечерю всі умудряються так наїстись, що закусують копченим м'ясом, пляцками, або фруктами (нарізка, в асортименті :D). Інших традиційних прибамбасів гості вже не хочуть :Search: 100 грам, колядки і спілкування.

Забула написати: м'ясо загортаємо в марлю і обв'язуємо шнурком (х/б), чисто виходить, без кіптяви. На стіл кладемо - не миємо, марлю знімаємо, нарізаємо. Хоча - курячі стегенця і без марлі не брудні :pardon:

Demiga
12.01.2017, 10:55
http://f21.ifotki.info/thumb/19a4f8598dfd6ef1ca14465e3907de92b2d4c3266867704.jp g (http://i-fotki.info/21/19a4f8598dfd6ef1ca14465e3907de92b2d4c3266867704.jp g.html)
http://f21.ifotki.info/thumb/3bf4f0fe1508e21a7b2bae42268f2d9ab2d4c3266867705.jp g (http://i-fotki.info/21/3bf4f0fe1508e21a7b2bae42268f2d9ab2d4c3266867705.jp g.html)

Мои домики!

Rishulya
04.01.2018, 13:00
Гусь от Кристины опять улетел быстро, хотя был толще в 2 раза по сравнению с прошлым годом!

Собралась гуся на Рождество готовить, ткните в рецептик ;)

fialkanata
05.01.2018, 16:07
Думаю, можно в этой темке разместить, блюдо - то Рождественское. Это мой штоллен. Уже раскрыла полностью, вечером полью помадкой, пусть застывает. Получился очень вкусный, очень сильно пахущий и ароматный. Но немного крошится, тонким пластом не нарежешь, ломается. Думаю или много коньяка там, очень много, почти поллитра пошло на замачивание сухофруктов, или плохо притрамбовала в форме, так вроде трамбовала...Короче, получилось вот такое. Цвет темно-коричневый, почти шоколадный. Коньяк цвет дал.:smile:
http://f23.ifotki.info/thumb/d5e566cd141d47bf93bd9ba0cc34e6842ea4bd297816891.jp g (http://i-fotki.info/23/d5e566cd141d47bf93bd9ba0cc34e6842ea4bd297816891.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/003f321935fd5b37864357c4c78c1f1d2ea4bd297816930.jp g (http://i-fotki.info/23/003f321935fd5b37864357c4c78c1f1d2ea4bd297816930.jp g.html)
И еще думаю, что много сухофруктов , а мало теста и их нечем было связать. Помадка будет из лимонного сока и пудры с какао.
Ну и вчера вот эти прянички еще делала. Для кумовьев, придут в гости, для колядувальников и для внуков.
http://f23.ifotki.info/thumb/36309f63c90c0d6f41015f47d80b33402ea4bd297817214.jp g (http://i-fotki.info/23/36309f63c90c0d6f41015f47d80b33402ea4bd297817214.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/c8991b45f60ddc8c7996bef9e210c4412ea4bd297817255.jp g (http://i-fotki.info/23/c8991b45f60ddc8c7996bef9e210c4412ea4bd297817255.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/aa506c0d6ca935f9e97e96388d5635b92ea4bd297817286.jp g (http://i-fotki.info/23/aa506c0d6ca935f9e97e96388d5635b92ea4bd297817286.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/8c4c3337158fe9b33a70f2abdf3d5ffb2ea4bd297817333.jp g (http://i-fotki.info/23/8c4c3337158fe9b33a70f2abdf3d5ffb2ea4bd297817333.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/f18254031b3657f7cb1072d7f24d8ea32ea4bd297817370.jp g (http://i-fotki.info/23/f18254031b3657f7cb1072d7f24d8ea32ea4bd297817370.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/f13e0a95d8afcd413ceee1daf68361052ea4bd297817419.jp g (http://i-fotki.info/23/f13e0a95d8afcd413ceee1daf68361052ea4bd297817419.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/d603dbcf0f3e61be5e0092039ef27f0c2ea4bd297817462.jp g (http://i-fotki.info/23/d603dbcf0f3e61be5e0092039ef27f0c2ea4bd297817462.jp g.html)

Кошка Ш.
05.01.2018, 16:40
Пряники просто великолепны. Никогда не хватало терпения на такие украшения:)

sabrina
08.01.2018, 14:07
У мене штоллен без форми на деці випікався...поплив, але смачнющий вийшов. Сухофрукти замочувала в 5 ст.л. коньяку (рому в нас нема). Теж крихкий. Один завернула в пергамент і на балкон винесла...може до Водохреща долежить для порівняння смакових якостей)))
http://i.piccy.info/i9/83275541b5b16ed44371cc7af2d0d607/1515409642/62788/1205732/Foto_3228_800.jpg (http://piccy.info/view3/11942560/bc93325e1ac067145c2abd9ae7946744/1200/)http://i.piccy.info/a3/2018-01-08-11-07/i9-11942560/755x566-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2018-01-08-11-07/i9-11942560/755x566-r)

irina s
08.01.2018, 19:10
http://i.piccy.info/i9/1982ffd446b595c378d597e5069c51d8/1515427423/11642/1206051/26219382_1534266956668732_1130867905565645140_n_24 0.jpg (http://piccy.info/view3/11943467/cd762bc900b024ab2a736de0ec09aee9/)http://i.piccy.info/a3/2018-01-08-16-03/i9-11943467/180x240-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2018-01-08-16-03/i9-11943467/180x240-r)
Семейный вечер 6 января, втроем. Карп запеченный очень удался. Дочке понравился картофельный салат: Отварной картофель почистить, порезать кубиками. Отваренные, замороженные лисички ( по объему чуть меньше картошки) слегка обжарила на сковороде с травками в большом количестве растительного масла, в конце добавила вяленые помидоры. Луковицу мелко порезала, замариновала в бальзамическом уксусе с сахаром часа на два, потом промыла. Все смешать, немного подсолить, поперчить, если масла мало- добавить, хорошо бы немного постоял ( на следующий день еще вкуснее). :bye:

fialkanata
25.11.2018, 15:20
Понимаю что рано. Но хранятся они до полугода не черствея, а я болею и делать нечего.:smile: Напекла и рисовала...
http://f23.ifotki.info/thumb/0fab23e68ab9343384b3b86e70cd3845c3728a325807691.jp g (http://i-fotki.info/23/0fab23e68ab9343384b3b86e70cd3845c3728a325807691.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/c594d9c04d8b7ed318840c4dcf51492bc3728a325807728.jp g (http://i-fotki.info/23/c594d9c04d8b7ed318840c4dcf51492bc3728a325807728.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/3a072c4f3359e105bf089725fb23a2b0c3728a325807771.jp g (http://i-fotki.info/23/3a072c4f3359e105bf089725fb23a2b0c3728a325807771.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/b8e1cec083711b4fca699190f7cdd9dec3728a325807814.jp g (http://i-fotki.info/23/b8e1cec083711b4fca699190f7cdd9dec3728a325807814.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/aace9a6b6d6e9f931674329b89b48d2cc3728a325807858.jp g (http://i-fotki.info/23/aace9a6b6d6e9f931674329b89b48d2cc3728a325807858.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/e1bd6466f8e49559243cafa605085cb6c3728a325807904.jp g (http://i-fotki.info/23/e1bd6466f8e49559243cafa605085cb6c3728a325807904.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/ff82d3f46a1e1ec6d6c8f4f8c20685fec3728a325808344.jp g (http://i-fotki.info/23/ff82d3f46a1e1ec6d6c8f4f8c20685fec3728a325808344.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/ce299a54f28a5fde4befcf1b96e1dd13c3728a325808384.jp g (http://i-fotki.info/23/ce299a54f28a5fde4befcf1b96e1dd13c3728a325808384.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/012d84c62b87b93ca90fc0ab9daf7e71c3728a325808424.jp g (http://i-fotki.info/23/012d84c62b87b93ca90fc0ab9daf7e71c3728a325808424.jp g.html)

fialkanata
25.11.2018, 15:29
http://f23.ifotki.info/thumb/3936110f1ea55cb111ef282abeec4ba6c3728a325808508.jp g (http://i-fotki.info/23/3936110f1ea55cb111ef282abeec4ba6c3728a325808508.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/730c2645d0bc4bd5eddd9427c97cc33dc3728a325808547.jp g (http://i-fotki.info/23/730c2645d0bc4bd5eddd9427c97cc33dc3728a325808547.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/e57b13b6f81e4b44f8de63a360337b70c3728a325808589.jp g (http://i-fotki.info/23/e57b13b6f81e4b44f8de63a360337b70c3728a325808589.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/dbd4e6fceded7a196196f927a0bd01b1c3728a325808630.jp g (http://i-fotki.info/23/dbd4e6fceded7a196196f927a0bd01b1c3728a325808630.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/edbb9e4aa580ab6b070872d5c1c0ad48c3728a325808671.jp g (http://i-fotki.info/23/edbb9e4aa580ab6b070872d5c1c0ad48c3728a325808671.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/0afb2dce6285348d5af30d4b8e9c44afc3728a325808707.jp g (http://i-fotki.info/23/0afb2dce6285348d5af30d4b8e9c44afc3728a325808707.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/a75711152beec28f32d23545508e075bc3728a325808836.jp g (http://i-fotki.info/23/a75711152beec28f32d23545508e075bc3728a325808836.jp g.html)http://f23.ifotki.info/thumb/d3b9fc8a9050dd10aa842c7e4d5082e7c3728a325808876.jp g (http://i-fotki.info/23/d3b9fc8a9050dd10aa842c7e4d5082e7c3728a325808876.jp g.html)
Именной пряник для старшего внучка на Андрея
http://f23.ifotki.info/thumb/489c9463cce2dc167dfb058b9f4b2306c3728a325808965.jp g (http://i-fotki.info/23/489c9463cce2dc167dfb058b9f4b2306c3728a325808965.jp g.html)

irina s
25.11.2018, 15:31
Наташа, после просмотра ваших фото остро ощущаю свою неполноценность:oops: Мастерский уровень! :Rose:

ксюшаня
25.11.2018, 16:24
Наташа! Мастер-класс, пожалуйста. Это шикарная штука на подарки, которых мне нужно не менее сотни. Хочу проверенный рецепт и теста, и глазури и айсинга.

Инесса
25.11.2018, 16:37
Наташа! Мастер-класс, пожалуйста. Это шикарная штука на подарки, которых мне нужно не менее сотни. Хочу проверенный рецепт и теста, и глазури и айсинга.

Присоединяюсь к просьбе! Особенно глазури,что бы не растекалась....

fialkanata
25.11.2018, 16:52
Девочки, на подарки действительно шикарная штука, проверено, я их специально и делаю. В те, которые с дырочками, еще будут протянуты узкие ленточки чтоб повесить на елку. Сегодня спецом вышла из дома и купила.
Что касается айсинга. Базовый рецепт для контура: на 1 белок 200г хорошо просеянной пудры. Для заливочного айсинга добавить несколько капель холодной воды чтобы была пожиже и в кулечке делать побольше отверстие. Красители у меня пищевые Америколор гелевые, очень нравятся.
Но мне больше понравился такой айсинг: на 90 г белка 454 г пудры, взбивать миксером на малой скорости до мягких пиков. В конце добавить 5-7 капель лимонного сока. Она какая-то мягче и пластичнее. Разливать по кулькам и красить надо быстренько, она застывает. В кульках разлитую храню до двух суток в холодильнике. Ну а дальше ваша фантазия...

Лиса777
26.11.2018, 01:12
Была на мастер-классе по росписи пряников. Глазурь цветной шоколад
http://i.piccy.info/i9/1a96e40ee8ccd0f2e8d6f29a69263e25/1543183964/44958/1130798/20181116_133322_500.jpg (http://piccy.info/view3/12795454/b473f0873d1f260841735377a149cb07/)http://i.piccy.info/a3/2018-11-25-22-12/i9-12795454/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2018-11-25-22-12/i9-12795454/472x354-r)

Лиса777
26.11.2018, 21:47
Я тоже за цветной шоколад он отлично плавится! И быстро затвердевает.

Совершенно согласна. Цветной шоколад отличный материал для росписи. Глазурь на основе белка из куриного яйца классический материал для росписи пряников, но менее безопасный с точки зрения инфекций. Хотя есть варианты на основе сухого альбумина, профессиональные пряничники его часто используют.:good:

VARIKA
27.11.2018, 08:32
Девочки, спасибо, что тему подняли! Как раз нужно успеть, что бы не ломать голову с подарками!

что такое - цветной шоколад и где его искать?

fialkanata
14.12.2018, 17:44
Кто-то делает прянички? Скоро уже, скоро понадобятся. У нас новые появились. Такое увлекательное занятие...
http://f24.ifotki.info/thumb/6e8306f4d563976f765ae83826e1a041c3728a327457886.jp g (http://i-fotki.info/24/6e8306f4d563976f765ae83826e1a041c3728a327457886.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/b6eb608a4153679a775fb560b836687ac3728a327457920.jp g (http://i-fotki.info/24/b6eb608a4153679a775fb560b836687ac3728a327457920.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/cdfec51c062879032814ac813a54d473c3728a327457973.jp g (http://i-fotki.info/24/cdfec51c062879032814ac813a54d473c3728a327457973.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/dc6d175e09b54c171e115d3bddaef5afc3728a327458032.jp g (http://i-fotki.info/24/dc6d175e09b54c171e115d3bddaef5afc3728a327458032.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/20e8268f489dd8501d53cfb850de3d5ac3728a327458068.jp g (http://i-fotki.info/24/20e8268f489dd8501d53cfb850de3d5ac3728a327458068.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/36dd47bbb125042d017eb3a01afbb23dc3728a327458118.jp g (http://i-fotki.info/24/36dd47bbb125042d017eb3a01afbb23dc3728a327458118.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/d7e7e2e5cf7dab5f6ed5d4bc00204ad3c3728a327458194.jp g (http://i-fotki.info/24/d7e7e2e5cf7dab5f6ed5d4bc00204ad3c3728a327458194.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/c6d62537230ac88cbd4c751a204ddaeec3728a327458264.jp g (http://i-fotki.info/24/c6d62537230ac88cbd4c751a204ddaeec3728a327458264.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/b24ab22e83960552c12b09feedc916fcc3728a327458319.jp g (http://i-fotki.info/24/b24ab22e83960552c12b09feedc916fcc3728a327458319.jp g.html)http://f24.ifotki.info/thumb/a4a564e8a9bd7e27eac3a79a401ed4f3c3728a327458389.jp g (http://i-fotki.info/24/a4a564e8a9bd7e27eac3a79a401ed4f3c3728a327458389.jp g.html)

Ветка
14.12.2018, 22:24
Наташа, как красиво, обалдеть....

дамада
15.12.2018, 09:38
Кто-то делает прянички? Скоро уже, скоро понадобятся. У нас новые появились. Такое увлекательное занятие..

Просто Супер!!! Пора подумать о Кондитерской:Rose::Rose::Rose:

viol
15.12.2018, 18:26
Неперевершено!!!

Жаль, что только один раз можно спасибо сказать

irina s
15.12.2018, 19:44
Неее! Я против таких пряников! Как же можно такую красоту съесть?!

Марічка
15.12.2018, 21:26
Кто-то делает прянички? Скоро уже, скоро понадобятся.
Пряники потрясающие! Очень-очень красивые! А можно напроситься на рецепт теста?
В детстве, помню, пекли с сестрой рождественские пряники по рецепту из какого-то "набора рукодельницы", помню, что нужно было долго варить медово-сахарный сироп до темного , много добавлялось пряностей, и тесто нужно было 2 недели выдерживать в холодильнике, само тесто было вкуснющее и мы его понемногу щипали еще до выпечки))Вот те пряники тоже доживали иногда до лета и оставались очень вкусными. Несколько лет назад хотела испечь, и обнаружила, что рецепт потерялся, а беглый гуглеж не выдал ничего подходящего... Может быть случайно ваш рецепт - тот, который я ищу?

irina s
15.12.2018, 21:39
Маша, этот пряник мы уже всем форумом печем и в ФБ всей компанией. Тут сироп варить не нужно, но тесто выдерживается и действительно, пряник не черствеет.https://www.gastronom.ru/recipe/31904/pryanik-staropolskij-prazdnichnyj

Лиса777
16.12.2018, 09:22
Маша, этот пряник мы уже всем форумом печем и в ФБ всей компанией. Тут сироп варить не нужно, но тесто выдерживается и действительно, пряник не черствеет.https://www.gastronom.ru/recipe/31904/pryanik-staropolskij-prazdnichnyj

Ирина, это пряник напоминает мне пряник "Сувенир". Вкус детства!!!! :good:

fialkanata
16.12.2018, 13:09
А можно напроситься на рецепт теста?
Может быть случайно ваш рецепт - тот, который я ищу?
Можно, конечно.
250 г муки
100 г мягкого масла
100 г сахара
1 яйцо
2 стол. ложки качественного меда
0,5 чайн. ложки соды не гасить уксусом
2 чайн. ложки сухого имбиря
по 1 чайн. ложке корица, молотая гвоздика, кардамон, мускатный орех, цедра.
Я ложу еще понемногу молотого горького и душистого перца. Если надо шоколадный вкус и запах, то добавить 2 ст. ложки хорошего какао.
К просеянной муки добавить соду, все специи, какао и хорошо перемешать.Масло с сахаром взбить миксером до пушистой массы.Добавить туда яйцо и снова хорошо взбить. Влить чуть подогретый жидкий мед, перемешать. Всыпать муку и замесить. У меня всегда идет немного больше муки чем по рецепту, может от муки зависит. Тесто должно быть мягкое и податливое, немного липнуть к рукам. Завернуть в пленку и на холод на час чтобы немного затвердело.
Дальше идут нюансы, расскажу. Стол подпылить мукой, хорошо подпылить, выложить кусок теста, посыпать мукой и раскатывать. Все время подпылять мукой и раскатывать до нужной толщины. Если не подпылять, то будет приставать к скалке и рваться. Если добавить больше муки, то рваться не будет, но пряники будут тугие и жесткие. Если есть, то лучше раскатывать сразу на силиконовом коврике для выпечки и вместе с ним переносить пряники на противень. Если брать после раскатки просто руками - они деформируются. Выпекать при т-ре 170-180
недолго чтобы не зарумянились.
Если пряники делать под заливку айсингом, то обязательно сразу горячими выкладывать на ровную доску, сверху них сразу ложить такую же ровную доску и ставить небольшой груз. Это надо чтобы поверхность пряника была абсолютно ровной, иначе глазурь будет стекать по выпуклостям. Лежат такие пряники 2-3-4-мес не черствея, проверено. Пряники по этому рецепту при выпечке хорошо держат форму, не растекаются в духовке и не разваливаются, хорошо видны даже самые мелкие детали. Пеките, прекрасное занятие. Удачи!

George_0705
16.12.2018, 13:24
Жаль, что только один раз можно спасибо сказать
Демонстрирую :smile::
Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо ! Спасибо !... Тем более, что показанное стОит того. :good:
Судя по всему, Наташа, пряники у Вас плотные? Т.е., скажем, через неделю они легко разламываются или с усилием?
Я уже несколько лет пеку вот по ЭТОМУ (https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&topic=170789.0) рецепту. Они очень вкусные, мягкие, но делать из них то же, что и Фаберже со своими яйцами :smile: , или вот Вы со своими пряниками я не пробовал, да и, боюсь, не получится, - це треба мати ХИСТ...:good:

fialkanata
16.12.2018, 14:45
Судя по всему, Наташа, пряники у Вас плотные? Т.е., скажем, через неделю они легко разламываются или с усилием?

Жорж, пряники плотные, но не сбитые, легко разламываются всегда, независимо от того, когда их испекли. Самое главное - не перебавить муки. Вот по рецепту муки 250 г, но опять же таки зависит от муки, она вся разная. Я беру чуть-чуть больше. И если с какао, то тоже немного, я была пересыпала, получились твердоватые. А вообще есть такой секрет: если надо через пару дней мягенькие прянички, то сложить их в судок, рядышком положить половинку разрезанного яблока и закрыть. Как только испеченные получаются. У меня внуки сейчас едят самые первые пряники, ничего, мягкие и хорошо ломаются.
При хранении пряники, покрытые айсингом, нельзя ставить на ребро или боком. Если пряник можно выровнять, то глазурь и роспись - нет, они просто трескаются.

Pretty.N
20.12.2018, 00:35
Скоро Рождество!

А как готовить вишневый соус? Что первым нужно бросать, варить нужно и сколько минут? Стакан вишни это сколько примерно по весу?

Виола
24.12.2018, 20:26
Я уже несколько лет пеку вот по ЭТОМУ (https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&topic=170789.0) рецепту.

George, спасибо за рецепт! я первый раз имбирные печеньки делала, и сразу очень удачно! :Rose::good::Bravo:

Долорес
24.12.2018, 20:43
Добрьій вечер. Пекли пряники с младшей доцюней. Пекли по рецепту Наташи - fialkanata. Спасибо за рецепт. Вкусно. Ребенок разрисовьівал. Фото прилагается.
https://i.postimg.cc/BPTLtSrP/IMG-20181221-165446.jpg (https://postimg.cc/BPTLtSrP)

Demiga
25.12.2018, 23:48
А как готовить вишневый соус? Что первым нужно бросать, варить нужно и сколько минут? Стакан вишни это сколько примерно по весу?
Я делаю по рецепту Кристины:
склянка свіжої або мороженої вишні
столова ложка оцту
2 столові ложки цукру
столова ложКа крахмалу

Размораживаю вишню, давлю ягодги, довожу до кипения 1-2, процеживаю. Довожу до кипения, потом сахар, уксус иногда добавляю иногда нет:). Крахмал развожу в 2 -3 ложках холодного сока или воды. Вливаю в кипящий соус и кипячу минутки 2-3.
Опять процеживую.

Zaja
26.12.2018, 19:21
Девочки, дайте пожалуйста рецепт гуся. Муж просит-просит, а я его ни разу в жизни не запекала и не ела.
Посмотрите здесь, пожалуйста:
http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=16859
Между утками и гусями разница не очень большая, -- размер и вкус. Наколоть алкоголем, помариновать. И запекать в рукаве. Потом без него для корочки. Полные рецепты уже написаны в приведенной выше ссылке.

Zaja
28.12.2018, 17:25
Справа, внизу поста есть кнопочка, -- жмить!

viol
30.12.2018, 16:40
Гуся ошпариваю кипятком - опускаю в кастрюлю с кипящей водой головой, а потом ножками. Когда остынет, мариную минимум сутки. В прошлом году мариновала с клюквой. Клюкву после блендера протерла через сито, добавила соль, специи, натерла сверху и внутри. Запекала в рукаве с яблоками, айвой и апельсином. Мясо получилось очень мягкое и вкусное. Коньяком фламбируем при подаче на стол

Moonvalley
17.01.2019, 22:47
Свято наближається! :wink:

http://i.piccy.info/i9/82abba8d6ad9d112e003ea95d09f5787/1547754521/30287/1295724/WP_20190117_001_500.jpg (http://piccy.info/view3/12906549/d9d4b1a2664fec8c41c8347bfe5d0110/)http://i.piccy.info/a3/2019-01-17-19-48/i9-12906549/500x281-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2019-01-17-19-48/i9-12906549/500x281-r)

Кошка Ш.
18.01.2019, 10:29
А что опять празднуем?:shock:

kat-leo
18.01.2019, 10:45
Крещение, наверное

земля
18.01.2019, 11:05
Да, Крещение. Сегодня Крещенский сочельник и третья "голодна кутя".

fialkanata
18.01.2019, 11:08
А что опять празднуем?:shock:
Сегодня последняя кутя - голодная. Это перед Крещением. А завтра сам праздник. Но у нас к нему особо не готовятся, просто завтра по воду пойдут, да и то не все...

fialkanata
01.12.2019, 22:35
Праздники приближаются. Холодно, у нас сегодня снег вырывался...А у меня на кухне тепло, пахнет тестом, имбирем и корицей...Любимое занятие:smile:...
http://f26.ifotki.info/thumb/52c64c032f95f3b4b7c811b5b7b0001dc37291357888718.jp g (http://i-fotki.info/26/52c64c032f95f3b4b7c811b5b7b0001dc37291357888718.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/e0bb14d6aa9b56584d9f44a7a9a7480cc37291357888754.jp g (http://i-fotki.info/26/e0bb14d6aa9b56584d9f44a7a9a7480cc37291357888754.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/f7cd0e89e4a04b9f03ac090250b0d933c37291357888788.jp g (http://i-fotki.info/26/f7cd0e89e4a04b9f03ac090250b0d933c37291357888788.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/4ae2cdd4413e381ac2fabeb4d1ba0e21c37291357888818.jp g (http://i-fotki.info/26/4ae2cdd4413e381ac2fabeb4d1ba0e21c37291357888818.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/69eade6b40fe7e41d8a9fbf6b0129db7c37291357888859.jp g (http://i-fotki.info/26/69eade6b40fe7e41d8a9fbf6b0129db7c37291357888859.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/a6628fddb9a03ecc993d630c7ba20840c37291357888905.jp g (http://i-fotki.info/26/a6628fddb9a03ecc993d630c7ba20840c37291357888905.jp g.html)

VARIKA
01.12.2019, 23:20
Наташ, что печешь?

---------- Post added at 22:20 ---------- Previous post was at 22:15 ----------

Интернет тормозит))
Перегрузили страницу и картинки вижу ))
Наташ, как глазурь делать?

Татьяна Тройни
12.12.2019, 20:06
Наташенька, за рецепт спасибо! Напекла. Придавила, чтобы ровные были. Теперь дело за разрисовкой. Прям страшусь.... А сколько ты цветов за раз делаешь?

Татьяна Тройни
15.12.2019, 12:06
http://i.piccy.info/i9/e6331d5341fe7b4678673f393513f667/1576400389/10595/1352627/prianyk_snegovyky_1__240.jpg (http://piccy.info/view3/13553461/dfa64cf0ea31bb3429b8f9cb4c2b1ac5/)http://i.piccy.info/a3/2019-12-15-08-59/i9-13553461/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2019-12-15-08-59/i9-13553461/240x180-r)

http://i.piccy.info/i9/05409432f25d15d34e832a0b22df52b3/1576400475/9989/1352627/prianyk_snegovyky_2__240.jpg (http://piccy.info/view3/13553466/d8b57315484b58d3e59ff5dd721dec82/)http://i.piccy.info/a3/2019-12-15-09-01/i9-13553466/240x180-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2019-12-15-09-01/i9-13553466/240x180-r)

Мои пряники)))Три дня кропотливого труда.... Даже не ожидала, что так трудозатратно. Самое лёгкое- испечь. Контур- руки дрожат-сохнет-залила-руки дрожат-сохнет-раскрасила(уже не дрожали)-вся геть устала)))

NaLiKa
18.12.2019, 15:20
Наташа fialkanata, на какую толщину вы раскатываете тесто для имбирных пряников? В прошлом году пекла по вашему рецепту, вкусно, но получилось хрупковато, подозреваю, что слишком тонко раскатала. А хочется идеального пряника!:D

fialkanata
18.12.2019, 19:41
Толщина пряника после раскатки до выпечки - где-то полсантиметра. Для гарантии соблюдения этой самой толщины тесто раскатываю между двумя планками толщины полсантиметра, т.е. само тесто не становится на краях тоньше и по середине не берется неровными бугорками. Ложу эти планочки на самые края теста. Вроде понятно объяснила. У меня такие есть. Специально сделанные для этой цели.

---------- Post added at 18:41 ---------- Previous post was at 18:21 ----------

И немного новенького:
http://f26.ifotki.info/thumb/98111bd32c5b9d405d169ba7cc3da32dc37292359346624.jp g (http://i-fotki.info/26/98111bd32c5b9d405d169ba7cc3da32dc37292359346624.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/04e565ff140405e1caf4df72153a4d9ac37292359346665.jp g (http://i-fotki.info/26/04e565ff140405e1caf4df72153a4d9ac37292359346665.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/39ce1f5a52a07c38a400527c0af61c4bc37292359346721.jp g (http://i-fotki.info/26/39ce1f5a52a07c38a400527c0af61c4bc37292359346721.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/ba8e37659566237e0f820cafde194c35c37292359346770.jp g (http://i-fotki.info/26/ba8e37659566237e0f820cafde194c35c37292359346770.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/47cf37e5328bd0b3e1eb0bfd7f88636fc37292359346810.jp g (http://i-fotki.info/26/47cf37e5328bd0b3e1eb0bfd7f88636fc37292359346810.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/93deed9095bb688050cad1a0e59b6c81c37292359346861.jp g (http://i-fotki.info/26/93deed9095bb688050cad1a0e59b6c81c37292359346861.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/f4316c8932a9503a05e337ea987e10f4c37292359346906.jp g (http://i-fotki.info/26/f4316c8932a9503a05e337ea987e10f4c37292359346906.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/d114f365f7b3f2c38057357bdde01670c37292359347138.jp g (http://i-fotki.info/26/d114f365f7b3f2c38057357bdde01670c37292359347138.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/1a65359783de01755b40c9865ef7ca64c37292359347187.jp g (http://i-fotki.info/26/1a65359783de01755b40c9865ef7ca64c37292359347187.jp g.html)http://f26.ifotki.info/thumb/2e1c2a96a8ec87c8e74a2edf39690942c37292359347277.jp g (http://i-fotki.info/26/2e1c2a96a8ec87c8e74a2edf39690942c37292359347277.jp g.html)

NaLiKa
19.12.2019, 09:20
О, полсантиметра эт хорошо. С такой толщиной теста работать удобно. Я в прошлом году зачем-то старалась раскатать как можно тоньше.
Наташа, ваши пряники это просто произведение искусства! Мне бы было жалко их есть...:smile:

Moonvalley
03.01.2020, 13:57
А ви вже готуєтесь? :wink:
Щойно поставила сухофрукти замочуватись, буду штоллен робити, а то раніше робота, хворіла, то одне, то інше... Але я люблю його й свіжим. :pardon:
Вже списки написані, що купити, що робити. Правда, не знаю, чи все вдасться, трохи ще нездорова, антибіотик втомлює. Але свята мусять бути! :D
І для настрою (https://youtu.be/rW7pRVR5cYs)

Vikulya
03.01.2020, 15:01
У меня семья тоже любит штоллен.
http://i.piccy.info/i9/d477820ec331b973a900bcce27161749/1578052715/51898/1351499/IMG_2695_500.jpg (http://piccy.info/view3/13582087/960aa05d86133921bf12ee8e6789cc51/)http://i.piccy.info/a3/2020-01-03-11-58/i9-13582087/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2020-01-03-11-58/i9-13582087/472x354-r) http://i.piccy.info/i9/b5152963b54eba481cb9db91ca758f9f/1577877586/40261/1351499/IMG_2699_500.jpg (http://piccy.info/view3/13579528/580d0da6fdb2a57fa48bee475e3a8d84/)http://i.piccy.info/a3/2020-01-03-11-57/i9-13579528/472x354-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2020-01-03-11-57/i9-13579528/472x354-r)

viol
03.01.2020, 15:28
В этом году пеклв пряники по рецептам SVETTA и Наташи. Супер! Получились очень вкусные. С 24 декабря до сих пор мягкие. Спасибо за рецепты!

Расписать так красиво конечно не получилось, но понемногу опыта набираюсь. Глазурь хорошо застыла, делала только контур, не заливала, все равно красиво.)))
С пряностями поэкспериментировала - кроме основных добавляла бадьян, кардамон, цедру апельсина, перец. Всем понравились с бадьяном, такой легкий анисовый вкус.

irina s
03.01.2020, 18:24
А ви вже готуєтесь? :wink:
Щойно поставила сухофрукти замочуватись, буду штоллен робити, а то раніше робота, хворіла, то одне, то інше... Але я люблю його й свіжим. :pardon:
Вже списки написані, що купити, що робити. Правда, не знаю, чи все вдасться, трохи ще нездорова, антибіотик втомлює./URL]Любочка, здоровья тебе в Новом году, не болей!:kiss: Я традиционно пеку свой рождественский пряник, рецепт давала выше. Четыре недели тесто зрело в холодильнике. В этом году часть сливового повидла сварила с шоколадом- пойдет на начинку. На Святвечер- как обычно: карп, картофельный салат с грибами и т.д. На 7-е, утка и ребрышки с черносливом. Готовлюсь потихоньку. А самое главное- завтра дочечка приезжает!:D

Gusenitsa
04.01.2020, 13:59
А ви вже готуєтесь? :wink: ...
А ми вже усе з'їли! :oops:
Бо у нас Різдво перед Новим роком, як і має бути. :pardon:
Долучаємось до християнських традицій усього світу! :oops:

Тепер треба щось готувати на наступні чотири вихідних дня. Що? :Search:

---------- Post added at 12:59 ---------- Previous post was at 12:56 ----------

... ребрышки с черносливом. ...
О, так! Дякую! :friends:

Moonvalley
06.01.2020, 14:24
http://i.piccy.info/i9/7f59d2231fdc9dfd051b78fab9954f90/1578308922/49385/1342628/IMG_20200106_095045_500.jpg (http://piccy.info/view3/13586382/5d1ab472365bbe91ed3ec69df59834dd/)http://i.piccy.info/a3/2020-01-06-11-08/i9-13586382/472x353-r/i.gif (http://i.piccy.info/a3c/2020-01-06-11-08/i9-13586382/472x353-r)
Вчора пекла, сьогодні варю.))
Дві штруцлі, завиванці, сирник, кремівка і бісквітно-маковий з кавовим кремом. Ну і штоллен в холодильнику настоюється.
Не роблю всього багато, бо вечеряти будемо в мами, тому тільки борщик квашений, голубці, підлива грибна і капуста з горохом. На Різдво ще холодець, запечене м'яско, кишка (кров'янка) і бурячки з хріном.:good:

садовник
06.01.2020, 15:53
А пундики хто їстиме?:wink:

Татьяна Тройни
06.01.2020, 15:59
А пундики хто їстиме?:wink:

я б, мабуть, з!їла:roll:, але що це пундики?:pardon:

Moonvalley
06.01.2020, 17:02
А що таке пундики?

садовник
06.01.2020, 17:28
А що таке пундики?
:%):shock:
https://www.slovnyk.ua/index.php?swrd=%D0%BF%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B A

Moonvalley
06.01.2020, 17:37
Тю, таж я думала, що це щось конкретне! :D
А у нас це пляцки! :wink:

садовник
06.01.2020, 19:12
так хто їстиме оті пундики, що наробили?:oops:

Сынуля
06.01.2020, 19:15
Тю, таж я думала, що це щось конкретне! :D
А у нас це пляцки! :wink:
Так вроде пляцки во Львове, то деруны:D

Бойківчанин
06.01.2020, 23:04
Деруни,це з картоплі. А пундики? так і не зрозумів,що це?...(пиріжок і печиво зовсім різні речі...

---------- Post added at 22:04 ---------- Previous post was at 21:58 ----------

Прочитав ще раз!!! Мій тато це називав мандригулями....:razz:

Moonvalley
07.01.2020, 00:41
Так вроде пляцки во Львове, то деруны:D

То терті пляцки)))
А їсти... Вже половини нема - пороздавала)). Завтра потрохи діти і муж з'їдять, а прийдуть гості - то взагалі їх не стане.:D
Я не їм солодкого, не люблю, можу навіть не попробувати... Так іноді шматочок до чаю.
Прийшли від мами, залила холодець, муж поставив шинку запікати, тепер спати неможливо - пахне на всю хату. :%):D

садовник
07.01.2020, 00:48
Мій тато це називав мандригулями....:razz:
а куди вони мандрують?!!!:shock:

Moonvalley
07.01.2020, 01:24
Прочитав ще раз!!! Мій тато це називав мандригулями....:razz:

А моя бабця - ліґумінами))
Але то загальніше слово, ніж пляцки. Пляцки - це солодка випічка, переважно з кремом.
Якось покажу прабабцин записничок з рецептами, йому цьогоріч якраз 100 років виповнюється. Отам треба добре думати, про що йдеться)). Але вони тоді добре жили - в рецептах мигдаль, купа яєць, масло і т.п.